Știri

Ministerul Sănătății a făcut anunțul despre pastilele cu iod. Unde le putem găsi

Ministerul Sănătății a făcut anunțul despre pastilele cu iod. Începând de luni, 27 iunie, comprimatele cu Iodură de Potasiu vor ajunge în farmaciile din țară. În următoarele șapte zile, Direcțiile de Sănătate Publică vor distribui comprimatele în toate farmaciile. Iată cine și cum poate intra în posesia pastilelor cu iod!

Pastilele cu iod se găsesc în farmacii

Ministerul Sănătății a transmis clar că pastilele cu iod pot fi obținute, de la farmacie, doar cu rețetă de la medicul de familie. Veți găsi în farmacii comprimate cu iodură de potasiu 65 mg, care trebuie administrate doar în cazul unui atac nuclear, la indicația autorităților.

La ridicare comprimatelor din farmacii, oamenii semnează că au înțeles cazul în care se administrează acest medicament. De asemenea, farmaciștii le vor explica modul de administrare cu o fișă informativă.

Precizăm faptul că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților, precizează Ministerul Sănătății.

Cum intră în posesia comprimatelor cu iod cei care nu au medic de familie

Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie unde vor completa o declarație pe proprie răspundere pentru a intra în posesia acestor comprimate. De asemenea, la ridicarea din farmacie, pacientul semnează un acord privind administrarea tratamentului, document care se păstrează în farmacie împreună cu prescripţia medicală.

Potrivit ghidului de administrare, durata tratamentului este limitată la o doză unică, doză care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore.

Pastilele cu iodură de potasiu vor rămâne în farmacii timp de şase luni de la data recepţiei. La finalul acestei perioade, vor fi predate toate stocurile, împreună cu acordurile semnate de pacienţi şi prescripţiile medicale.

Reamintim faptul că necesitatea distribuirii pastilelor cu iod în farmacii cu scopul de a ajunge la populația vizată a survenit ca urmare a războiului din Ucraina și a amenințărilor pe care Rusia le face cu privire la declanșarea unui atac nuclear.

Comments are closed.