Știri

Ministrul Apărării, totul despre stagiul militar din România. Vasile Dîncu a făcut anunțul de urgență

De când a izbucnit războiul în Ucraina, și România se teme tot mai tare de o un atac al rușilor. Oamenii sunt speriați de ceea ce ar putea să se întâmple și își fac tot mai multe scenarii în acest sens. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut lumină în acest caz și a încercat să clarifice situația.

Stagiul militar în România nu este obligatoriu

În ultima perioadă au apărut tot mai multe teorii legate de stagiul militar, despre care mulți spun că ar deveni obligatoriu, pentru ca bărbații să poată merge în război. Conflictul din Ucraina a dat naștere acestor zvonuri, dar oficialii sunt cei în măsură să clarifice situația.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit, marți seara, despre stagiul militar. Oficialul a explicat că speculațiile apărute în ultima perioadă nu sunt deloc adevărate, ci doar modalități de a-i influența pe oameni în mod negativ. Astfel, nimeni nu va fi trimis la luptă fără pregătire militară. Momentan, nu se vorbește despre astfel de proiecte, pentru că România nu are nevoie de sprijin armat în acest sens.

“Acum lansăm o nouă legată de voluntariat și de pregătirea a populației pentru apărarea țării. S-a făcut la un moment dat un proiect care a luat câte ceva din toate legile precedente și s-a publicat în presă după ce fusese respins de către Departamentul de Apărare, dar a speriat lumea”, a spus ministrul Apărării Naționale.

Voluntarii nu vor merge la luptă fără pregătire militară

Ministrul Vasile Dîncu spune că este exclus ca cineva să meargă la luptă fără pregătire. Astfel, cei care pot merge la astfel de programe trebuie să aibă între 18 și 35 de ani. Pregătirea va diferi în funcție de zona de activitate, de profesie, de formațiunea de luptă în care ești integrat, la fel și durata acesteia.

“De exemplu, pentru voluntari rezerviști, pot exista mai multe cicluri de pregătire de câte 15 zile, în care faci diverse cursuri de pregătire. Am gândit, de asemenea, și cicluri pentru anumite zone mai complicate, cum este cyber sau comunicații, care pot dura 3-4 luni, dar, în orice caz, nimeni nu poate fi trimis pe front fără pregătire”, mai spune ministrul Apărării Naționale.

Ministrul Vasile Dîncu a adus în discuție și un al doilea proiect, cel care se referă la stagiul militar voluntar, la care se înscrie doar cine vrea. Ministrul Apărării spune că este special pentru cei care doresc să aibă pregătire militară, fără a urma o carieră în acest sens, doar pentru siguranța lor și pentru a ajuta țara dacă își doresc și este nevoie de ei.

Comments are closed.