Știri

Ministrul educației, anunț despre testarea în școli

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Ministerului Sănătății să achiziționeze teste salivare, non-invazive, pentru școli. Motivul este că testele antigen rapide nu au fost folosite în școli, cel mai probabil pentru că acestea sunt invazive.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a corectat cifrele prezentate anterior de el în privința testelor achiziționate și folosite mult prea puțin în școli. Ea a mai a spus că testele de salivă solicitate de ministrul educației nu sunt de calitate și nu se lucrează deocamdată cu ele. Ca urmare a acestor declarații, Sorin Cîmpeanu a anunțat la Digi24 că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul față în față.

„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a punctat Andreea Moldovan. 

Anunțul Ministerului Educației despre i
Începerea școlii

Contactat de Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că cifrele „corectate” de Ministerul Sănătății față de ce prezentase el în privința testelor diferă nesemnificativ, „nu e 2 la sută, e 2,2 la sută, deci tot infim”, a spus Sorin Cîmpeanu, precizând că numărul de 19.000 de teste despre care vorbise el l-a luat din statisticile puse la dispoziție tot de Ministerul Săntătății. „Nu are niciun fel de importanță, fluctuațiile sunt absolut minore”, a menționat Cîmpeanu. 

„De asemenea, atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli, m-am baza pe recomandările Ministerului Sănătății. Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a detaliat Sorin Cîmpeanu, pentru Digi24.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai declarat la
digi că în data de 4 mai urmează să se revină la școală conform scenariilor deja știute – verde, galben, roșu. Aceste scenarii se vor stabili în funcție de rata de infectare la mia de locuitori dintr-o localitate.

Ministerul Educației propune eliminarea condiției de testare în școli, considerând că este strict o condiție sanitară, nu ține de educație.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    2 Comments

    1. […] au decis testarea în școli, pentru a se asigura că elevii nu sunt infectați și situația nu scapă de sub control, având […]

    2. […] au decis testarea în școli, pentru a se asigura că elevii nu sunt infectați și situația nu scapă de sub control, […]

    Comments are closed.