Știri

Ministrul Educației face precizări în scandalul burselor. Ce trebuie să știe elevii nemulțumiți

Ministrul Educației a făcut o declarație de ultimă oră în scandalul burselor, asta după ce mai mulți elevi s-au arătat nemulțumiți de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Sorin Cîmpeanu a ținut să-i anunțe pe elevi că nu există o tăiere a numărului de beneficiari ai burselor de merit.

Cm vor fi acordate bursele de merit

Ministrul Educației a precizat că bursa de merit cu plafonul 9.50 primește un elev din patru și că nemulțumiții nici măcar nu cunosc tipurile de burse sau elementele de bază în acordarea acestora.

Sorin Cîmpeanu a declarat că bugetul actual pentru bursele elevilor este anul acesta cu 400 de milioane de lei mai mare decât în 2021 și că toți banii alocați de către stat vor fi cheltuiți strict pentru copii și adolescenți.

Bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanță, sociale și de studiu, reprezintă de patru ori mai mult decât bugetul anului 2020, când am avut 270 milioane de lei plătiți doar de primării, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Cu privire la tăierea numărului de beneficiari ai burselor de merit, Ministrul Educației a precizat că nici nu se pune problema de așa ceva, ba mai mult cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020.

Reamintim faptul că Ministerul Educației a hotărât modificarea pragului mediei de acordare a burselor de merit, de la 8.50 la 9.50.

M-aș bucura să fie interesați și de colegii lor care necesită burse sociale și sprijin. S-au dovedit a fi interesați doar de criteriul de performanță și de merit, a spus Sorin Cîmpeanu cu referire la elevii nemulțumiți.

Ministrul Educației: Este nevoie și de bursa socială, nu doar de bursă de merit

Cîmpeanu a declarat că în această perioadă de criză sanitară este mare nevoie de bursa socială, nu doar de cea care se bazează exclusiv pe performanțele școlare. În 2022, bursele elevilor vor arăta în felul următor: 500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa socială.

Gândiți-vă că 347.000 de elevi care vor beneficia de bursa înseamnă 1 din 4, adică 25%. Bursele de performanță și de merit sunt pentru cei mai buni. (…) Pentru toți ceilalți există bursă de studiu, bursa socială, bursa profesională, bursa bani de liceu. Există burse pentru toată lumea, a mai spus Ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a ținut să sublinieze că nu este adeptul principiului comunist de a dat elevilor mai puțini bani ca să ajungă la toată lumea.

Comments are closed.