Știri

Ministrul Educației, propunere importantă în cazul școlilor. Nu se mai ține cont de rata de vaccinare

Situația din țara noastră este în continuare una extrem de dificilă, dar pare că lucrurile se mai stabilizează. Elevii din majoritatea regiunilor din țară au revenit în bănci după o vacanță de două săptămâni, dar Ministrul Educației vine cu noi propuneri. Sorin Cîmpeanu vrea să propună să nu se mai țină cont de rata de vaccinare în anumite situații.

Ministrul Educației, despre rata de vaccinare din școli

Școlile au fost închise timp de două săptămâni, după ce în țară au fost adoptate măsuri suplimentare pentru reducerea ratei de incidență. Luni, 8 noiembrie, elevii au revenit în bănci, dar cu o anumită condiție: rata de vaccinare a personalului auxiliar din școli să fie de peste 60%.

Acolo unde cel puțin 60 la sută sunt imunizați, orele se vor face în format fizic, iar celelalte funcționează în sistem online. Totuși, situația îi nemulțumește pe mulți oameni. Sunt localități cu o rată de incidență mare, unde elevii merg la școală doar pentru că profesorii sunt vaccinați și localități în care nu sunt înregistrate cazuri de COVID-19, dar școala se va face online, deoarece profesorii nu sunt imunizați.

În acest context, ministrul Educației a anunțat că va propune autorităților sanitare să permite desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în școlile din localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare.

“În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel am putea da posibilitatea acelor localități din mediul rural unde nu sunt infectați, dar nici foarte mulți vaccinați să poată deschide școlile cu prezență fizică.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul susține că propunerea lui reprezintă un pas către normalitate și speră că va fi luată în calcul de autorități. Săptămâna aceasta, însă, se va ține cont de regulile deja stabilite.

Elevii vor fi testați în școli

Încă de azi, 8 noiembrie, elevii și profesorii ar fi trebuit să fie testați în școli pentru a ține sub control situația, dar testele încă nu au ajuns. Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în şcoli, menţionând că a solicitat Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri privind administrarea acestor teste.

Ministrul susține că va cere ca profesorii și cadrele medicale ale școlilor să beneficieze de un instructaj minim pentru a sprijini elevii în acest sens. Astfel, testele vor fi realizate cu atenție și vor oferi un rezultat optim.

Comments are closed.