Știri

Ministrul Finanțelor a anunțat! Este obligatoriu de la 1 martie 2022. Ce trebuie să facă românii

Anunțul a fost făcut de către noul ministru al Finanțelor. De la 1 martie 2022 intră în vigoare înrolarea în Spațiul Privat Virtual de la ANAF. Măsura îi vizează pe cei care desfășoară activități economice și face parte din noutățile prevăzute în Codul Fiscal.

Înrolarea în SPV obligatorie de la 1 martie 2022

Înrolarea în Spațiul Privat Virtual de la ANAF este obligatorie pentru persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministrul Finanțelor spune că înrolarea în SPV asigură o comunicare și un mod de lucru 24 din 24 de ore, şapte zile pe săptămână cu administraţia fiscală şi reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetăţeanul interacţionează cu organul fiscal.

În contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel încât se propune completarea dispoziţiilor art. 79 din Codul de procedură fiscală în scopul reglementării obligativităţii înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor/ANAF, respectiv în SPV, se arată în nota de fundamentare.

Cu privire la acest subiect, premierul României a salutat noile modificări din Codul Fiscal și a ținut să precizeze că nu vor fi creșteri de taxe, cel puțin nu până în anul 2024.

Ce reprezintă SPV – Spațiul Privat Virtual de la ANAF

Spatiul privat virtual este un serviciu online, pus la dispoziție de ANAF, prin care persoanele fizice și juridice pot să obțină informații de la ANAF privind situația proprie și pot să depună declarații fiscale.

Pentru a te înregistra ca persoană fizică în Spațiul Privat Virtual de la ANAF trebuie să accesezi acest link

Prin intermediul SPV, veți acea acces la informații cu privire la obligaţiile fiscale, informații despre contribuțiile sociale, dar și posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale, precum și alte documente.

Comments are closed.