Știri

Ministrul Muncii, anunțul mult așteptat. Este vorba despre salariul minim pe economie

Ministrul Muncii a făcut anunțul despre salariul minim din România. Raluca Turca a spus că acesta trebuie să crească și că din luna septembrie a acestui an vor începe negocierile cu sindicatele și patronatele.

Raluca Turcan: salariul minim pe economie trebuie să crească

Vești bune pentru toți românii. Miercuri, 25 august, Ministrul Muncii a anunțat că în septembrie vor fi negocieri cu sindicatele și patronatele pe tema creșterii salariului minim pe economie.

Raluca Turcan a spus că salariul minim din România este mic și trebuie să crească. Oficialul a declarat că această creștere trebuie să fie predictibilă și să nu conducă la concedieri și pierderi de locuri de muncă.

Trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii, a declarat Raluca Turcan.

Astfel, din luna septembrie ar urma ca Ministerul Muncii să înceapă negocierile cu sindicatele și patronatele pe subiectul creșterii salariului minim pe economie.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă știe cât este la ora actuală salariul minim pe economie, în contextul în care noul Ministru al Finanțelor nu a știut să răspundă la această întrebare.

Turcan a spus că îl știe în mod evident pentru că a negociat creșterea salariului minim brut la 2.300 de lei.

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană. Potrivit unui raport Eurofound, salarii mai mici decât în țara noastră sunt doar în Bulgaria și Ungaria.

La polul opus, cel mai mare salariu minim este în Luxembourg, care este de aproape cinci ori mai mare decât salariul minim pe economie din România.

Astfel, salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creștere de numai 70 de lei (3,1%) față de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună.

Comments are closed.