Știri

Ministrul Muncii: ce se va întâmpla în doi ani cu pensiile românilor

Ministrul Muncii a făcut declarații de ultimă oră cu privire la pensiile românilor. Raluca Turcan are planuri mari pentru acest sector și vrea să facă și o serie de modificări. Una dintre ele vizează interzicerea în sistemul bugetar al cumulului pensie-salariu.

Ce urmează să se întâmple cu pensiile românilor

Ministrul Muncii spune că în doi ani de acum înainte se va putea respecta angajamentul de recalculare a tuturor pensiilor. Raluca Turcan susține că rezultatele se simt deja și că s-a ajuns la aproximativ 100.000 de dosare de pensii reevaluate și pregătite pentru momentul în care se va decide formula de recalculare a pensiilor, să poată fi ușor analizate într-un sistem informatic.

“Făcând o extrapolare a cifrei pe care v-am zis-o, într-o săptămână avem 100.000 de dosare reanalizate, într-o lună vom avea 400.000 de dosare, iar în doi ani de zile putem să respectăm angajamentul de recalculare a tuturor pensiilor”, a susținut Ministrul Muncii.

Mai multe decât atât, Turcan spune că a făcut un parteneriat cu Inspecția Muncii, în sensul în care a transferat oameni de acolo care să ajute la procesul de reanalizare a pensiilor.

Pe viitor, Ministrul Muncii și-a propus să acceseze bani pentru softuri mult mai specializate și să angajeze oameni, pe o perioadă determinată, care să se ocupe strict de procesul de evaluare.

“Nu vor fi plătiți din fonduri publice, ci dintr-un plan de reformă pe care ni-l cere Uniunea Europeană”, a precizat Raluca Turcan.

Zilele trecute, după o vizită de lucru la Botoșani, Raluca Turcan a declarat că, la nivel național, într-o singură săptămână casele teritoriale au reușit evaluarea a 89 900 de dosare, fără ca această procedură să afecteze activitatea curentă și recuperarea restanțelor la calculare sau recalculare.

Tot ea a spus că are în vedere strategii pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile apte de muncă, prin dezvoltarea programelor de tip – a doua șansă, și nu numai.

Comments are closed.