Știri

Ministrul Sănătății, anunț despre pastilele cu iodură de potasiu. Când vor fi distribuite

Informații noi despre pastilele cu iodură care urmează să ajungă în casele românilor. Ministrul Sănătății a vorbit despre campania de informare și perioada în care va începe distribuirea efectivă a acestor pastile necesare în caz de atac nuclear. Alexandru Rafila l-a contrazis pe secretarul de stat Tiberiu Brădățan care a spus că pastilele nu vor mai fi administrate pentru că medicii de familie au refuzat să le distribuie.

Anunț despre pastilele cu iodură de potasiu

Ministrul Sănătății a declarat că pastilele cu iodură de potasiu vor ajunge în casele românilor, așa cum s-a anunțat inițial. Alexandru Rafila spune că toate comprimatele cu iodură de potasiu vor fi distribuite după ce se va încheia campania de informare. Oficialul a ținut să sublinieze că aceste comprimate trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear.

Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operaţionalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia, a transmis Alexandru Rafila.

Precizările Ministrului Sănătății vin ca urmare a declarațiilor făcute de secretarul de stat Tiberius Marius Brădățan care a spus că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite populației numai în caz de incident nuclear, asta după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie.

Pastilele cu iodură de potasiu rămână la DSP

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat la Europa FM că cele 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu produse de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică. Cu privire la aceste declarații, Ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila a spus că reprezintă doar un punct de vedere personal și că Brădățan nu este la curent cu acest subiect.

(…) a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect, a declarat Alexandru Rafila.

Comprimatele cu iod sunt destinate utilizarii de catre populatia din apropierea unui reactor nuclear, in cazul eliberarii de iod radioactiv in aer, in urma unui accident nuclear.

Iodura de potasiu se utilizează în tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide. În cazul unui accident nuclear, va fi transmis la radio un mesaj de informare privind utilizarea iodurii de potasiu.

Iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație datorate altor substanțe radioactive.

Comments are closed.