Magazin

Moşii de vară 2022. Ce trebuie să faci şi să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moşii de vară 2022. Anul acesta, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea de Sâmbăta Morţilor de vară, pe data de 11 iunie. Fiind o sărbătoare dedicată pomenirii celor adormiţi, trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Moşii de vară 2022. Sâmbăta Moşilor de vară este o zi cu totul şi cu totul specială, în care Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei adormiţi.

În sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc bucate spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, “ale moşilor”.

Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor “ale moşilor”, deoarece prin cuvântul “moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam. Tocmai de aceea, în această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

In ziua Mosilor de vara, se face pomenirea celor morti. Femeile trebuie sa fie atente. Exista cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faca.

De ziua Mosilor de Vara se impart oale pentru morti, pentru a avea din ce sa bea apa. Nu se spala in aceasta zi si nu se munceste.

Pe vremuri, se spunea ca femeile nu trebuie sa toarca si nu trebuie sa arunce laturi. Superstitiile spuneau ca daca femeile torc, se intorc colacii impartiti pentru pomenirea mortilor. Daca se aruncau laturi, se spunea ca ajung in gura mortilor, care se razbuna. Oamenii nu trebuie nici sa mature in aceasta zi.

Traditia veche mai spunea ca din primul fel de mancare pe care-l gusti in aceasta zi, trebuie sa imparti, ca sa nu se abata asupra ta pierderi. Daca oamenii scot apa din fantana de Sambata Mortilor, trebuie sa lase un banut pentru apa celor morti. Ce se imparte trebuie sa fie nou si proaspat. Se mai spunea ca daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos. Si daca arunci o crenguta de tei in ploaie, se opreste.

Moşii de vară 2022. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

De Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci și colivă şi să se roage pentru sufletul lor. Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de vară trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop. Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomenic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Totodată, în ziua de moşii de vară, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.