Media

Nadia Comăneci despre cum a făcut istorie: “nu am înțeles exact ce se întâmplă”. Mesajul campioanei pentru generația tânără

Au trecut 45 de ani de la zecele istoric reușit de către sportiva Nadia Comăneci. O gimnastă de excepție care a făcut istorie în adevăratul sens al cuvântului. Succesul ei de la Montreal din 1976 a fost răsunător și are ecou și în zilele noastre. Nadia a reușit atunci să obțină primul 10 din istoria gimnasticii, la Jocurile Olimpice de la Montreal.

45 de ani de la zecele istoric al Nadiei Comăneci

În urmă cu 45 de ani, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istorie care a primit nota 10. S-a întâmplat la Olimpiada de la Montreal din anul 1976, la concursul pe echipe, unde Nadia a primit trei note de 10, două la paralele și una la bârnă.

Nadia a fost prima gimnastă din România inclusă în Internațional Hall of Fame, în 1993.

Într-un interviu pentru Fanatik, Nadia Comăneci a spus cum a simțit acele momente, cum inițial nici nu și-a dat seama ce se întâmplă, și ce a trăit după ce a înțeles că intrase în istorie.

Tabela nici măcar nu era pregătită să arate o notă de 10, motiv pentru care, în primă fază a arătat un 1.00, însă Nadia nu era atentă, ea era concentrată pe următorul aparat.

Atunci nu am înțeles exact ce se întâmplă, importanța acelei note. Abia mai târziu, după ce am revenit în țară, am realizat că rezultatele obținute erau mai mult decât niște rezultate bune. Și în timp am înțeles și unicitatea momentului și reperul istoric pe care l-am atins prin multă muncă, a declarat Nadia Comăneci.

A făcut istorie, dar și-a păstrat modestia și bunătatea

Modestă din fire, Nadia Comăneci admite că a fost un succes major, însă ține să sublinieze că România are mulți sportivi merituoși care au dus numele țării mai departe, au făcut-o cunoscută și respectată.

Gimnasta spune că pentru ea, drumul ales în viață s-a dovedit a fi unul corect și fiecare sacrificiu pe care l-a făcut, de-a lungul timpului, a meritat din plin.

Cu siguranță, povestea ei a inspirat pe foarte mulți tineri care au decis să facă carieră în sport, indiferent de ce tip de sport este vorba. Pentru aceștia, dar și pentru cei care se gândesc de acum înainte să pornească pe acest drum, Nadia Comăneci are un sfat prețios.

Indiferent de țară sau domeniu de activitate, m-aș bucura ca fiecare să își aleagă drumul din pasiune și, odată înhămat la căruță, cum spune o expresie românească, să își asume total drumul ales, să nu se dea în lături de la muncă și să fie mereu deschis să învețe lucruri noi, să se autodepășească. Viitorul, cariera și palmaresul lor depind doar de ei înșiși, a mai spus Nadia Comăneci pentru Fanatik.

Nadia Comăneci este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. I se mai spune Zeița din Montreal, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut.

Comments are closed.