Știri

Noi creșteri de preț la carne și mezeluri! “Scumpirile sunt cu două cifre”

Vești proaste pentru români! Se anunță noi creșteri de preț la carne și mezeluri. Producătorii avertizează că nu au de ales și vor majora prețurile. Potrivit specialiștilor, scumpirile sunt cu două cifre. Iată despre ce este vorba și ce așteptări ar trebui să avem în următoarea perioadă.

Noi creșteri de preț la carne și mezeluri

Producătorii avertizează că mezelurile și carnea se vor scumpi din nou din cauza faptului că materia primă este mai scumpă, la fel și combustibilii și facturile. Toate acestea se vor resimți în prețul final pe care consumatorii vor fi nevoiți să-l plătească. Cele mai mai creșteri de preț sunt la pui, vită și curcan. Valoarea cărnii pentru procesare a crescut până la 6 euro pe kilogram. La raft, pentru o ruladă de vită, de exemplu, valoarea va crește până la 92%.

Iată ce a declarat pentru Antena 3, directorul unei companii de mezeluri, cu privire la acest subiect de interes pentru români!

România importă foarte multe materii prime, foarte multe componente în toate procesele de producție și nu doar mezeluri. Și cu siguranță această scumpire a transportului masivă se răsfrânge și în partea de post a produsului. Vorbim despre transport pe toate căile, și naval, și terestru. Scumpirile sunt cu 2 cifre, a spus Radu Timiş Jr.

O problemă care duce la prețuri mai mari este lipsa șoferilor, dar și majorarea prețului carburanților. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani producția internă de carne de porc asigură sub 35% din consum din cauza pestei porcine africane.

Cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani

Potrivit statisticilor, românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. În ultimul an, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la gaze naturale, combustibili și cartofi. Uleiul s-a scumpit cu 32%, cartofii s-au scumpit cu 36%, făina cu 21%, pâinea cu 16%, iar mălaiul cu 24%.

În segmentul bunurilor, s-au înregistrat scumpiri după cum urmează: gaze +47%, combustibili +34%, energie termică +21%.

Comments are closed.