Știri

Noile măsuri de relaxare de la 1 iunie. Concerte și festivaluri doar cu persoane vaccinate

Autoritățile au anunțat astăzi noile măsuri care intră în vigoare de la data de 1 iunie. Astfel, s-a stabilit exact care este numărul de participanți la concerte sau alte evenimente culturale, precum și câte persoane pot participa la o nuntă sau botez. Noile relaxări au avut loc în contextul scăderii semnificative a numărului de infectări și a creșterii a celui de persoane imunizate.

Relaxările de la 1 iunie

Guvernul a avut astăzi, joi, 27 mai, o ședință privind noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare la 1 iunie. Astfel, s-au stabilit relaxările care vor fi valabile în doar câteva zile, după ce numărul de infecătir a scăzut și campania de vaccinare a evoluat considerabil.

Astfel, premierul a explicat că activitățile culturale precum concerte, festivaluri în aer liber vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane. La aceste activități pot participa doar persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test COVID negativ.

De altfel, pe stradă se pot forma grupuri de cel mult 8 persoane, spre deosebire de 6, cum era până acum. Premierul Florin Cîțu a subliniat și faptul că nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise, în timp ce numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

De altfel, sălile de sport, restaurantele și piscinele pot funcționa cu 70% din capacitate. Capcitatea poate crește dacă persoanele care vin sunt vaccinate.

“Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate.

Pot intra în România fără carantină persoanele vaccinate, cei care au trecut prin boală în interval de cel mult 90 de zile, cei cu test PCR negativ. Copiii până la 16 ani pot intra în baza unui test negativ. Străinii pot intra în România în scopuri turistice”, a mai spus Florin Cîțu.

Fără măști în birouri

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că la mască se poate renunța doar în birou, nu și în spațiile comune, cu condiția ca toate persoanele din încăpere să fie vaccinate. În caz contrar, se menține obligativitatea măștii.

Se redeschid barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. În incinta acestora pot intra doar persoanele vaccinate.

Comments are closed.