Știri

Noul Cod Rutier. Ce amenzi riști să iei dacă mergi cu permisul expirat

Noul Cod Rutier prevede și sancțiunile pentru cei care se încumetă să urce la volan deși au permisul suspendat, sau pentru cei care, din neglijență, uită să verifice valabilitatea documentului. Din acest motiv, unii ajung să circule cu permisul expirat perioade lungi, atât timp cât nu sunt opriți de Poliție.

Amenzi pentru permisul expirat

Codul Rutier este foarte clar când vine vorba despre conducere cu permisul auto expirat. Sancțiunile constituie contravenție și sunt prevăzute în clasa a III-a de amenzi. Potrivit noului Cod Rutier, șoferii depistați cu permisul de conducere expirat riscă o amendă de la 6 până la 8 puncte.

Amenda minimă este de 6 x 145 lei (punctul de amenda) adică 870 de lei sau 435 de lei în 15 zile. Folosind același calcul, pentru opt puncte de amendă va trebui să scoatem din buzunar 1.160 lei (8 x 145 lei) sau 580 de lei în 15 zile lucrătoare de la data amenzii.

Am putea spune, deci, că amenzile pentru conducerea unui vehicul având permisul expirat, îi ustură la portofel pe cei neglijenți care nu verifică documentele.

Cele mai ieftine amenzi sunt din clasa I și au 2-3 puncte, ceea ce înseamnă 290 sau 435 de lei. Clasa a II-a de amenzi are 4 sau 5 puncte de amendă care se traduc prin obligația la plată a 580 sau 725 de lei. În același timp, clasa a III-a are de la 7 la 8 puncte de amenda, iar sumele de plata sunt de 870 de lei sau 1.160 de lei.

Clasa a IV-a este ultima clasă de amenzi pentru persoanele fizice. Aici punctele de amenda sunt de la 9 la 20, contravaloarea lor fiind între 1.305 lei până la 2.900 lei.

Amenzi pentru șoferii care staționează în dreptul școlilor

Există un proiect de lege potrivit căruia șoferii care vor staționa în intervalul 07.00-20.00 în dreptul unităților de învățământ, vor primi amendă în cuantum de până la 725 de lei. Proiectul legislativ înregistrat la Senat prevede schimbarea Codului Rutier pentru a nu exista confuzie între cei care staționează și cei care își aduc, respectiv își iau copiii de la școală.

În cazul în care proiectul de lege va trece mai departe de Senat și va fi aplicat, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ vor fi amenajate spații speciale, semnalizate, pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi a şcolarilor.

Aceste spații vor putea fi folosite pe o durată de 20 de minute, în intervalul orar -7.00-20.00. Cei care nu vor respecta regulile vor primi până la 5 puncte amendă.

Comments are closed.