Știri

Nu mai scăpăm de caniculă! ANM a emis o nouă avertizare cod galben pentru toată țara

Anul 2021 este cel mai călduros din istorie și acest lucru o spun atât temperaturile exagerat de mari, cât și specialiștii care au analizat situația din mai multe țări. Europa a fost lovită de un val puternic de căldură, care a atins România într-un mod dramatic. Nu scăpăm de caniculă și se pare că temperaturile ridicate cuprind toată țara.

Cod galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică două noi coduri galbene de caniculă. Un nou val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat va lovi cea mai mare parte a țării. Temperaturile vor fi în continuare extrem de ridicate și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 şi 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. Doar câteva județe mai scapă de codul galben, dar aproape toată țara se va confrunta cu temperaturi ridicate.
Instabilitatea atmosferică se va identifica în special la munte, în nord și nord-vest.

Vremea este extrem de caldă și în Capitală. În intervalul 15.08.2021 ora 10:00 – 17.08.2021 ora 22:00,  disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valorile temperaturii maxime vor fi de 33…35 de grade duminică, 15 august, și de 35…37 de grade luni și marți, 16 și 17 august.

Vremea în septembrie

Mai urmează câteva zile de temperaturi extrem de ridicate, dar la finalul lunii august, vremea se mai răcorește. Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie, valorile termice încep să scadă din săptămâna 23 – 30 august, mai ales în nordul și estul țării, dar nu este vorba de scăderi drastice.

Începutul lui septembrie aduce tot vreme caldă, dar la jumătatea lunii vom începe să avem temperaturi apropiate de normal. Totuși, vremea va fi destul de plăcută și nu vom avea parte de fenomene extreme, vijelii. Doar luna aceasta mai suntem vizați de astfel de probleme.

Comments are closed.