Magazin

Nutriționistul Mihaela Bilic: cum să gătești corect și sănătos carnea la grătar. Reacția Maillard

A venit primăvara și curând, după Postul Paștelui începe sezonul grătarelor în aer liber sau, de ce nu, chiar în tigaie, pentru cei care nu au alte condiții. Există multe metode de a găti carnea, însă nu toate sunt sănătoase și gustoase. Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune cum obții carnea la grătar perfect gătită și cu un gust desăvârșit.

Mihaela Bilic – sfaturi pentru prepararea unui grătar de carne

Celebrul nutriționist a vorbit, într-o postare pe Facebook, despre o metodă nouă de a prepara carnea la grătar. Se numește reacția Maillard și promite că va impresiona toată familia.

Tot ce trebuie să faceți este să puneți o bucată de carne într-o tigaie bine încinsă, să așteptați câteva minute, cât să înceapă să sfârâie, și asta este tot: reacția lui Maillard s-a produs.

Pe lângă mirosul inconfundabil care se degajă, este vorba de o serie de reacții chimice ce au loc în timpul procesului de gătire, care dau gustul unic și aspectul rumenit pe care îl iubim, spune Mihaela Bilic.

Nutriționistul ne învață că, pentru a obține un grătar perfect este nevoie de trei elemente: calitatea cărnii, prospețimea cărnii și temperatura cărnii. Reacția Maillard apare la aproximativ 140 de grade, iar căldura trebuie să fie uniformă, intensă și rapidă.

De asemenea, carnea pe care vreți să o puneți pe grătar trebuie să fie la temperatura camerei, nu abia scoasă de la frigider. În caz contrar, când o gătiți, ea va rămâne crudă la interior.

Înainte de a o pune la grătar, luați un șervețel și tamponați suprafața cărnii.

Nu ardeți carnea la grătar! Arsura conține substanțe cu potențial cancerigen

Mihaela Bilic atrage atenția că orice produs care este ars/negru conține acrilamide, care sunt substanțe cu potențial cancerigen. Cum să evitați arderea cărnii pe grătar:

-evitați contactul direct între flacără și alimente, gătitul trebuie să fie făcut pe baza căldurii indirecte, nu a flăcării
-temperatura nu trebuie să depășească 220 grade, deci plasați grătarul la măcar 10 cm distanță de jar/cărbuni
-nu lăsați grăsimea care picură din carne să ia foc, fumul care se degajă duce la formarea unor compuși chimici toxici, nocivi pentru sănătate
-ca să întoarceți carnea folosiți un clește, NU o furculiță, în felul acesta păstrați toată savoarea și umiditatea fripturii
-gătiți carnea lent, pe foc mediu, pentru a evita carbonizarea și îndepărtați eventualele bucăți care sunt prea rumenite/arse
-pe lângă clasicul grătar cu cărbuni, încercați și grătarul electric, este mult mai sigur din punctul de vedere al riscului de fumegare.

Comments are closed.