Știri

O bancnotă nouă intră în circulație de la 1 decembrie. Cum arată și cât valorează

De Ziua Națională a României, BNR pune în circulație o bancnotă nouă în valoare de 20 de lei. Aceasta este prima bancnotă care prezintă o personalitate feminină. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Bancnotă nouă pusă în circulație de 1 decembrie

Bancnota o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu și va avea valoarea nominală de 20 de lei. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină.

Noua bancnotă pusă în circulație de BNR este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus), iar în plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

De asemenea, bancnota include o serie de elemente de siguranță împotriva falsificării, pe care numai aparatele speciale le pot detecta.

Mugur Isărescu prezintă public noua bancnotă de 20 de lei

Guvernatorul Băncii Naționale Române va prezenta în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie, noua bancnotă de 20 de lei care o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu. Printr-un comunicat oficial, BNR explică motivul pentru care această bancnotă prezintă o personalitate feminină:

Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească, a transmis BNR.

Reprezentanții Băncii Naționale Române anunță că punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale BNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Ecaterina Teodoroiu a fost cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Comments are closed.