Magazin

O vopsea rară din vremurile biblice a fost descoperită de arheologi. Incredibil cum arată

Arheologii israelieni au descoperit o vopsea mov foarte rară care era utilizată în vremruile biblice. Aceasta era, de cele mai multe ori, mai scumpă decât aurul, fiind purtată numai de regi și nobili.

Cum a fost depistată această vopsea atât de prețioasă

Cercetătorilor nu le-a venit să creadă când și-au dat seama peste ce au dat. Este vorba despre una dintre cele mai rare vopsele purpurii din istoria lumii, aceasta datând de pe vremea regelui David.

„Imediat ne-a atras atenția culoarea, dar ne-a fost greu să credem că am găsit o nuanță veritabilă dintr-o perioadă atât de îndepărtată”, a declarat prof. Erez Ben-Yosef, conducătorul departamentului de Arheologie de la Universitatea din Tel Aviv.

Culoarea mov era puratată în cele mai vechi timpuri de către regi, nobili și rareori clerici. Era foarte greu de găsit și avea o valoare uriașă. Aceasta este menționată chiar și în cărțile sfinte și are o nuanță aparte, foarte deosebita. Detalii despre culoarea mov pot fi găsite în scrierile despre regele David, Solomon și chiar Iisus Hristos.

„Această nuanță de mov este minunată, iar faptul că nu s-a decolorat, ținând cont și de dificultatea de a produce vopseaua, deoarece se găsește în canități mici în moluște, o face cu atât mai valoroasă. Uneori costa mai mult decât aurul”, a mai spus cercetătorul.

În momentul de față culoarea mai sus menționată a fost descoperită în scoicid e moluște și fragmente de ceramică, nu și pe materiale țesute. Specialiștii au descoperit că fragmentele găsite datează de cel puțin o mie de ani înaintea lui Hristos, mai exact de pe vremea regelui David.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.