Magazin

Obiceiuri din Sâmbăta Luminată! Ce este complet INTERZIS astăzi

Prima săptămână de după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, are o semnificaţie aparte. În această perioadă, se spune că porțile Raiului sunt deschise și toți cei care mor acum ajung în Rai. Această zi de Sâmbătă este una foarte importantă, în care credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge totul bine.

Tradiții de Sâmbăta Luminată

Pe data de 8 mai anul acesta este Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi, care respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a se asigura că le va merge bine mereu. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi. Aceștia nu pot îngenunchia, pentru că se fac doar mătănii. Iisus nu ne vrea umili, ci doar îndreptați către credință.

Astfel, este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.

Sâmbăta Luminată face parte din Săptămâna Luminată. Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

În aceste zile este bine să porți haine albe, pentru a atrage lucrurile pozitive asupra ta. Nu se spală, nu se calcă și nu se coase în această zi, pentru a nu atrage ghinionul.

Rugăciunea din Sâmbăta Luminată

Acestă rugăciune este una dintre cele mai puternice, pe care credincioșii o pot citi în orice zi, dar mai ales în Sâmbăta Luminată. Rostește-o pentru a avea parte de noroc, pentru a fi ferit de rele și pentru bunăstare și înțelegere în familie.

Bine eşti cuvântat, Stăpâne Atotţiitorule, Care ai luminat ziua cu lumină de soare şi noaptea ai strălucit-o cu raze de foc; Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei şi a ne apropia de începuturile nopţii; ascultă rugăciunea noastră şi a tot poporul Tău şi ne iartă nouă tuturor păcatele noastre cele de voie şi cele fără de voie. Primeşte rugăciunile noastre cele de seară şi trimite mulţimea milei Tale şi a îndurărilor Tale peste moştenirea Ta.

Ocroteşte-ne cu Sfinţii Tăi Îngeri, întrarmează-ne cu armele dreptăţii Tale, îngrădeşte-ne cu adevărul Tău, păzeşte-ne cu puterea Ta. Mântuieşte-ne de toată primejdia, de tot vicleşugul celui potrivnic şi ne dăruieşte şi această seară cu noaptea ce vine şi cu toate zilele vieţii noastre desăvârşit, sfântă, cu pace, fără de păcate, fără sminteală şi fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi ale tuturor Sfinţilor, care Ţi-au plăcut din veac. Amin.

Comments are closed.