Magazin

Obiceiuri inedite de Sfinții Constantin și Elena. Ce este complet interzis pe 21 mai

La data de 21 mai a fiecărui an sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena. Este o zi extrem de importantă, respectată de toți creștini cu mare sfințenie. Cu această ocazia au apărut, de-a lungul timpului, mai multe tradiții și obiceiuri menite să ne aducă noroc în viață și să ne țină departe de ghinion.

Tradițiile zilei de 21 mai

La data de 21 mai sunt sărbătoriți Sfântul Constantin și mama sa, Elena. Cei doi sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului și sunt respectați de către toți credincioșii. Există și o serie de obiceiuri și superstiții de respectat în această zi mare, de care ar trebui să știm cu toții.

În fiecare an, peste 1,7 milioane de oameni își sărbătoresc ziua de nume pe 21 mai. Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, în timp ce alte peste 86.000 de femei poartă numele de Elena. La bărbați, cel mai întâlnit nume este Constantin, la aproximativ 470.000 de persoane, urmat de Costel și Costică.

Vezi și: Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Coșul de bucate trebuie să fie sfințit

În unele zone ale țării, se spune că este bine să aduci în casă trei bujori înfloriți, pentru bunăstare, înțelegere și iubire în familie. De altfel, în alte zone, se spune că păsările își învață puii să zboare de ziua celor doi mari sfinți.

Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul vor fi urmăriți de ghinion. Este interzis să muncești astăzi, să dai cu sapa, să lucrezi ogoarele, pentru că toate culturile ți se vor usca.

Ce să nu faci de Sfinții Constantin și Elena

Se spune că cei care se odihnesc în această zi vor avea recoltele protejate de cei doi sfinți. Păsările nu le vor mânca deloc culturile și tot ce au semănat se va prinde. Tot astăzi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci și unde își vor așeza turmele.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele şi necurate, tămâie şi stropesc cu agheasmă. Pentru a goni forțele malefice, se aprinde un foc mare, în jurul cărora femeile stau și se roagă, iar apoi trec oile, pentru a fi ferite de răutăți.

Nu ai voie să speli sau să coși astăzi. Femeile au voie doar să pregătească mâncare și dulciuri, pe care apoi să le dea de pomană pentru sufletele adormiților.

Comments are closed.