Știri

Pas important în majorarea pensiilor. Ce urmărește Raluca Turcan

Ministrul Muncii a spus care este primul pas pentru majorarea tuturor pensiilor din România. Declarațiile au fost făcute de Raluca Turcan în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Râmnicu Vâlcea. Există o condiție ca pensiile din țara noastră să fie majorate, și această condiție se referă la digitalizare.

Pas important în majorarea pensiilor

Raluca Turcan a declarat că un pas important în majorarea pensiilor din România este digitalizarea tuturor dosarelor de pensie. Potrivit ministrului, deocamdată sunt 250.000 de dosare cu șină. România are aproximativ 5 milioane de pensionari. Turcan spune că nu se pot face modificări pe dosare cu șină.

Am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a ținut să precizeze că există desincronizări între Casele Județene de Pensii și Casa Națională de Pensii și că actuala lege a pensiilor a dus la risipa banului public.

Modificări la contractul individual de muncă

Raluca Turcan a anunțat modificări la contractul individual de muncă. Ministrul a spus că a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului. Acesta trebuie să informeze salariatul, în momentul angajării, că este obligat să adere la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem, a subliniat Raluca Turcan.

Cu alte cuvinte, Pilonul II de Pensii este obligatoriu. Orice angajat din România contribuie la acesta, spune ministrul, și trebuie să se informeze și să aleagă un fond privat care să îi administreze acești bani.

Comments are closed.