Știri externe

Pașapoarte biometrice mai ieftine! Noile prețuri de la 1 august

Se ieftinesc pașapoartele biometrice. De la 1 august, acestea vor avea un preț mai mic, accesibil pentru cetățeni. Vești bune pentru populația din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către șeful Agenției Servicii Publice. Care va fi noul preț și cum a fost posibilă ieftinirea, aflați în următoarele rânduri.

Pașapoarte biometrice mai ieftine

Vești bune pentru cetățenii din Republica Moldova. Se ieftinesc pașapoartele biometrice, după ce a fost eliminată o schemă de corupție cu blanchetele pentru actele de identitate. Anunțul a fost făcut de către șeful Agenției Servicii Publice. Măsura intră în vigoare începând cu data de 1 august. Iată care sunt noile prețuri!

Potrivit protv.md, pașapoartele eliberate în decurs de 20 de zile se vor ieftini cu 200 de lei, de la 850 la 650 de lei.

Totodată, pașapoartele eliberate în termen de 10 zile vor costa cu 40 de lei mai puțin decât prețul actual, iar perfectarea pașaportului în termen de 5 zile va costa mai puțin cu 60 de lei.

Cetățenii care vor să-și perfecteze pașaportul într-o zi vor plăti mai puțin cu 10 lei, iar în ziua adresării cu 50 de lei.

Noile prețuri pentru pașaport biometric, de la 1 august 2022: 20 zile – de la 850 de lei la 650 de lei, 10 zile – de la 1280 la 1240 lei, 5 zile – de la 1490 la 1430, 1 zi – de la 1700 cu 1690, în ziua adresării – de la 2130 la 2080 lei.

Cum a fost posibilă ieftinirea pașapoartelor. Explicația autorităților

Directorul Agenției Servicii Publice a explicat cum s-a luat decizia de ieftinire a pașapoartelor biometrice. Tot de la 1 august, cetățenii care vor solicita extrase sub formă de document electronic vor beneficia de o reducere de 20%.

Ieftinirea pașapoartelor este un rezultat direct al închiderii schemei care a existat din 2014 până în prezent. Noi am eliminat-o, inclusiv, prin licitații corecte desfășurate la începutul acestui an. Noi știm exact calendarul livrărilor, cât am cumpărat, câte blanchete urmează să ne vină în acest weekend, a explicat directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu.

Prețurile au scăzut, însă cetățenii din Republica Moldova care au nevoie de pașaport trebuie să aștepte până la toamnă pentru a le obține, întrucât deocamdată nu mai sunt locuri disponibile.

O altă noutate constă în faptul că vor fi reduse de aproape trei ori costurile de emitere a actelor pentru refugiați, apatrizi și beneficiari de protecție umanitară, până la nivelul celor achitate de cetățenii Republica Moldova.

Comments are closed.