Știri

Pași spre majorarea salariului minim pe economie. Ce au propus patronatele și când va fi anunțată decizia finală

Este vestea momentului în România. Se fac pași spre majorarea salariului minim. Deja au avut loc discuțiile dintre guvernanți cu patronatele și sindicatele din țara noastră. Decizia finală ar urma să fie luată în luna octombrie a acestui an. Ministrul Muncii a declarat că salariul minim pe economie este mic și că trebuie să crească, dar să fie o creștere predictibilă care să nu conducă la concedieri și pierderi de locuri de muncă.

Discuții între Executiv, patronate și sindicate despre majorarea salariului minim pe economie

Așa cum anunțase anterior Ministrul Muncii, discuțiile dintre guvernanți, patronatele și sindicatele din România au avut loc în septembrie, iar în octombrie ar urma să fie luată o decizie finală.

Până la acest moment știm că sindicatele au cerut o creștere la salariul net de 143 de lei și că patronatele sunt de acord chiar și cu o creștere de 200 de lei, dar cu o condiție. Patronatele cer să ca acești bani să ajungă la angajați, fără să fie taxați de către statul român.

La procente încă este o diferență nu foarte mare între patronate și sindicate și, bineînțeles, după ce agreăm formula care să fie folosită în fiecare an vom adopta. Erau la patronate 8 la sută și în partea cealaltă, 10%. Eu zic că putem să ne înțelegem, a declarat premierul Florin Cîțu.

Și Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat că va fi găsit acel nivel care să fie susținut de economie și în același timp să acopere și această perioadă dificilă.

În perioada următoare vor exista discuții cu patronatele și sindicatele în privința a două salarii minime diferențiate, în sensul în care să existe o variantă pentru angajații care au studii superioare, și o altă variantă pentru cei care lucrează în domeniul construcțiilor.

Orice creștere de salariu minim, de fapt, jumătate din bani, merg la stat. Statul, din pix, câștigă câteva miliarde de lei, a declarat Florin Jianu, președintele consiliului IMM-urilor.

Câți români sunt plătiți cu salariul minim pe economie

În 2021, în România, salariul minim pe economie brut este de 2.300 de lei, iar angajații primesc în mână, la final de lună, 1.386 de lei, pentru că restul de 966 de lei sunt taxe pe care le încasează statul român.

La nivelul întregii țări peste un milion de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Din nefericire, țara noastră are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană. Pe primele locuri, cu cele mai mici salarii, sunt Bulgaria și Ungaria.

Comments are closed.