Știri

Pensiile nu mai cresc anul acesta. Guvernul a adoptat OUG

Astăzi Guvernul a adoptat OUG prin care pensiile vor fi mărite abia în 2023 și 2024. Momentan pensiile sunt înghețate, iar majorarea punctului de pensie care trebuia să intre în vigoare în septembrie 2021, va intra în vigoare abia la 1 septembrie 2023.

Pensiile îngheață în 2021

Legea pensiilor care este în vigoare în prezent prevede ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1875 de lei. Astăzi a fost adoptată de către Guvern ordonanța de urgență adoptată care arată că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.

Ordonanța guvernului adoptată astăzi 10 februarie cuprinde și următoarele prevederi:

  • În anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
  • Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.”

Toată legea pensiilor care a fost adoptată în anul 2019 a fost astăzi amânată la aplicare pentru data de 1 septembrie 2023.

Premierul Florin Cîțu a încercat astăzi să explice românilor, după ședința de Guvern, de ce pensiile nu se mai măresc așa cum prevedea legea. El a specificat faptul că anul acesta executivul suportă deja un mare efort suplimentar de 8 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor din anul 2020.

„Efortul suplimentar este deja de 8 miliarde de lei, deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus”, a spus el.

 

Comments are closed.