Magazin

Postul Crăciunului 2021. Când este Lăsatul Secului și ce interdicții alimentare avem în perioada postului

Nu mai este mult și credincioșii intră în Postul Nașterii Domnului cunoscut după numele de Postul Crăciunului. Este unul dintre cele mai mari posturi de peste an, ține 40 de zile, însă nu este la fel de aspru precum Postul Paștelui.

Când începe Postul Crăciunului 2021

În acest an, Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că Lăsatul Secului este pe 14 noiembrie când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Grigorie Palama.

În ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii mai pot consuma mâncăruri de dulce, pentru că apoi începe postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu anumite dezlegări.

Interdicții alimentare în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului, credincioșii se abțin de la carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și vin. Dezlegările la untdelemn și vin se fac în zilele de marți și joi.

De asemenea, până pe 20 decembrie, inclusiv, în zilele de sâmbătă și duminică, Biserica Ortodoxă face dezlegare la untdelemn, pește și vin, la fel ca și în zilele în care este sărbătoare cu cruce neagră.

Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului. În Ajun de Crăciun, conform tradiției, se mănâncă doar seara, însă nu bucate alese, ci grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și/sau turte din făină, nimic altceva.

Postul Nașterii Domnului se încheie pe 24 decembrie și este important de știut că începând cu prima zi de Crăciun, cei care au ținut postul de 40 de zile, pot începe să mănânce de dulce.

Dezlegare la untdelemn și vin în Postul Crăciunului: Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în zilele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, precum și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dar doar dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea când Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfinții mai importanți, marcați în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră.

Postul Crăciunului se mai numește Postul Sfântului Martin sau Postul Ignatului și este un post de asprime mijlocie, fiind închinat bucuriei Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Comments are closed.