Media

Premieră istorică pentru România! Filmul „Colectiv” nominalizat la OSCAR două categorii

Lumea cinematografică din România trăieste o premieră istorică. Filmul „Colectiv” a fost nominalizat la OSCAR. Este pentru prima dată în istoria decernărilor premiilor OSCAR când un film românesc reușeste o asltfel de perfomanță.

„Colectiv” este nominalizat la două categorii. „Cel mai bun documentar” și „Cel mai bun film străin”. Producția este realizată de regizorul Alexander Nanau. Și a primit prestigioase premii până acum, iar nominalizarea la OSCAR este cel mai înalt nivel posibil.

Chiar dacă filmul nu ar câștiga premiul pentru niciuna din cele două categorii, nominalizarea duce cinematografia românească la un alt nivel. În cei 93 de ani de când se decernează premiile OSCAR niciun film românesc n-a reușit o astfel de perfomanță.

Premiile OSCAR se decernează anul acesta cu o întârziere de două luni. Mai precis pe 25 aprilie 2021, în jurul orei 3 dimineața, ora României. Anunțul a fost făcut chiar de Academia OSCAR pe Twitter.

Lungmetrajul „Colectiv” a fost nominalizat, luni, la două categorii ale premiilor Oscar: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”.

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar, pentru „Cel mai bun film străin” și pentru „Cel mai bun documentar”.

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar.

Nominalizările la premiile Academiei Americane de Film sunt anunțate luni printr-o ceremonie online, transmisă pe YouTube.

La categoria documentar, au mai fost selectate “Crip Camp”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher” şi „Time”.

La categoria lungmetraj internaţional, “colectiv” concurează cu “Another Round” (Danemarca), “Better Days” (Hong Kong), “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi “Quo Vadis, Aida?”(Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar sunt anunţate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas (“The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas.

“colectiv” (România – Luxemburg), produs de Nanau şi Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

Comments are closed.