Știri externe

Premierul italian Giuseppe Conte demisionează

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că va demisiona marți, 26 ianuarie 2021. Decizia a venit după ce partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi s-a retras de la guvernare luni, în urma unei dispute legate de modul în care a fost gestionată pandemia.

Premierul Giuseppe Conte își va da demisia marți

Conte a primit votul de încredere în Parlament, însă din nefericire pentru el nu a reușit să își asigure o majoritate absolut în Senat. Asta înseamnă că nu are nicio șansă să pună în aplicare vreo agendă politică, atât timp cât nu găsește noi parteneri care să îl susțină.

În Italia există tensiuni puternice între formațiunile guvernamentale de o perioadă bună și un astfel de pas era de așteptat. Neînțelegerile principale au pornit de la modul în care ar fi trebuit alocate cele circa 210 miliarde de euro din fondul de reconstrucţie post-pandemie al UE.

Italienii par a nu face față prea bine acestor tensiuni politice, așa cum arată și un sondaj foarte recent. Acest sondaj IPSOS reflectă faptul că în jur de jumătate dintre italieni nu înțeleg care sunt motivele acestei crize politice.

Giuseppe Conte a sperat până în ultima clipă că va reușt să găsească aliați. ”Obiectivul meu este să găsesc un acord care să ofere o perspectivă politică clară de a guverna până la finalul legislaturii’, a spus Conte, conform La Repubblica.

Pentru a pune presiune mare pe aleși, partidele care au mai rămas la guvernare în Italia susțin că alegerile anticipate, cu doi înainte de termen, ar putea fi unica modalitate de a ieșit din acest impas politic, în cazul în car enu se va găsi cât mai rapid o altă soluție.

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.