Știri

Prețul gazelor naturale este, din nou, peste 200 de euro pe MWh

Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și Marea Neagră au crescut puternic în ultimele 24 de ore după ce Putin a anunțat planurile de a-și intensifica războiul în Ucraina. Prețurile europene ale gazelor naturale se tranzacționează din nou la peste 200 de euro pe MWh, costul motorinei fiind de asemenea crescut, scrie Ole Hansen, șeful Strategiei pe Mărfuri de la Saxo Bank în noua sa analiză.
La fel de îngrijorătoare este o nouă creștere a prețurilor grâului la bursele din Chicago și Paris, comercianții făcându-și griji pentru coridorul de export susținut de ONU din Ucraina, un eventual pericol reducând oferta către o piață globală deja preocupată de disponibilitatea grâului bogat în proteine.

Un președinte al Rusiei din ce în ce mai disperat și, odată cu asta, tot mai periculos, a ordonat mobilizarea trupelor rezerviste pentru a „proteja” integritatea teritorială a Rusiei. Un teritoriu pe care Putin și-ar dori să-l vadă incluzând republicile autoproclamate Luhansk și Donețk și regiunile controlate de Moscova Zaporizhzhia și Herson, unde oamenii vor vota în următoarele zile dacă vor deveni parte a Rusiei.

Vestea și amenințarea cu escaladarea războiului duc la scăderea indicelui MICEX din Moscova cu peste 10% și au slăbit moneda euro, aceasta din urmă aflată deja sub o presiune nervoasă înainte de creșterea de ieri a dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA. Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și regiunea Mării Negre au răspuns prin costuri de tranzacționare mai mari, cu un accent deosebit pe gaz, motorină și nu în ultimul rând grâu.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.