Știri

Prognoza meteo pentru duminică și săptămâna viitoare. Se strică vremea

Vremea continuă să fie instabilă astăzi și, chiar dacă ne așteaptă temperaturi ridicate, vom avea parte de ploi pe parcursul întregii zile, iar noaptea va fi la fel de rece. Află cum va fi începutul lunii iunie, respectiv prognoza pentru săptămâna 30 mai-5 iunie.

În urmă cu puțin timp Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a extins și codul portocaliu și cel galben de vreme severă. Până mâine dimineață la ora 10:00 sunt așteptate vijeli, ploi torențiale și descărcări electrice, dar și cantități însemnate de apă.

Codul portocaliu este valabil până mâine dimineață la ora 3:00 și vizează fenomene meteo de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.

Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

Judeţele vizate de Codul portocaliu sunt: Alba, Hunedoara, Sibiu, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Bucureşti. Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată va fi în vigoare până mâine la ora 10:00.

Vremea în România

Vremea în țara noastră a fost extrem de schimbătoare în ultima perioadă. Acum, când suntem tot mai aproape de sezonul cald, avem parte tot de instabilitate. Astăzi, însă, este o zi extrem de mohorâtă, cu temperaturi destul de ridicate, dar și ploi și vânt.

Va ploua în majoritatea regiunilor din țară, până luni dimineața. Mai multe zone au fost sub cod portocaliu de ploi, vijelii, furtuni, iar astăzi sunt tot sub o avertizare de ploi puternice. La fel de instabilă va fi vremea și în Capitală, unde va ploua toată ziua.

Început de iunie călduros

Meteorologii au avertizat deja că vreme va fi extrem de capricioasă la noi în țară și luna iunie va fi ceva mai ciudată decât până acum. Chiar dacă ne așteptăm la călduri mari, temperaturi ridicate, se pare că nu scăpăm de ploi și instabilitate. Luna iunie va fi încă de la început ciudată și marcată de fenomene neplăcute.

”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie pentru dcnews.

În săptămâna 30 mai-5 iunie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor din țară. Va fi înregistrată o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-estice. Ploile vor fi prezente mai mult la munte, dar pe timpul nopții. Pe litoral va fi cald și plăcut, dar sunt așteptate precipitații la începutul săptămânii.

Comments are closed.