Știri

PNL, anunț de ultimă oră! Nu propune nicio variantă de premier

UPDATE: Situația politică din România nu este deloc una ușoară. După moțiunea de cenzură și căderea Guvernului, ne pregătim de alegerea unui nou premier, iar luni are loc congresul.

Inițial, Partidul Național Liberal a mizat pentru Florin Cîțu. Se pare, însă, că PNL și-a schimbat complet decizia și a ales să nu mai facă nicio propunere de premier, dacă nu va reuși să contureze o majoritate parlamentară. În cazul în care se schimbă acest lucru, și alegerea liberalilor va fi alta.

„Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. Decizia PNL ca premierul nominalizat să fie președintele partidului, Florin Cîțu, nu se modifică”, anunță PNL.

Florin Cîțu, propunerea PNL

Liberalii au anunțat, joi seară, că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Controceni să fie propus Florin Cîţu pentru funcţia de premier. Propunerea urmează să fie validată, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional. Delegaţia care va participa la consultările cu şeful statului va fi formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

„Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL”, au transmis, joi seară, liberalii.

Iohannis a anunțat imediat după moțiune că că va începe consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. În plus, el a criticat partidele de mai multe ori, acuzând că neînțelegerea dintre politicieni a dus la această situație dificilă de care România nu avea nevoie. Având în vedere că ne luptăm deja cu o criză sanitară, astfel de probleme în plan politic ar fi mult prea mult.

Pe cine propune PSD pentru funcția de premier

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că și partidul de care aparține se gândește la o propunere de premier. Firea a precizat că o variantă de premier poate fi Alexandru Rafila, dar nu exclude nici posibilitatea ca alegerea social-democraților să fie chiar președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Gabriela a mai precizat că PSD și-ar dori alegeri anticipate în primăvară, iar până atunci speră la un guvern de tranziție. Senatoarea este nemulțumită de faptul căIohannis nu a oferit PSD-ului posibilitatea să dea un premier, deși a câștigat alegerile în decembrie, 2020.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Comments are closed.