Știri

Raed Arafat: de ce nu s-a ridicat starea de alertă. Ce riscăm să facem și să stricăm tot

Raed Arafat a vorbit la Digi 24 despre motivele pentru care nu s-a ridicat starea de alertă chiar dacă numărul de infectări cu virusul Sars Cov 2 a scăzut în țara noastră. Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a declarat că încă nu am intrat în normalitate și ridicarea stării de alertă nu ar mai permite autorităților să impună restricții.

De ce nu se scăpăm de starea de alertă

Potrivit șefului DSU, când starea de alertă este ridicată, automat intrăm în normalitate și autoritățile nu mai pot lua măsuri de combatere a infectării cu virusul. De aceea, deocamdată, România rămâne în stare de alertă, deși numărul cazurilor de coronavirus au scăzut considerabil. Mai sunt, însă, localități din țară cu incidențe sub sau peste 1,5 raportat la mia de locuitori.

Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control: ridicăm starea de alertă și tot. Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate, a precizat Raed Arafat la Digi 24.

Arafat: cazurile active sunt în scădere, dar să nu tragem concluzii pripite

Șeful DSU spune că evoluția coronavirusului este în scădere, că presiunea de pe sistemul sanitar scade și ea, dar că nu ar trebui să ne grăbim să tragem concluzii pripite cum că am scăpat de virus. Arafat a declarat că până nu se ajunge la imunizarea în masă, există riscul de a ne confrunta cu un nou val pandemic.

Asta este ceea ce avertizez: această concluzie, că am scăpat, nu trebuie trasă prea devreme. Da, suntem într-o situație bună, trebuie să o păstrăm, o păstrăm bineînțeles respectând regulile care sunt, rămânem cu masca și respectăm toate regulile, a declarat Arafat.

Oficialul a mai spus că situația se poate schimba oricând până nu avem un număr suficient de persoane vaccinate, adică 60% din populație și că deocamdată procentul nu este suficient ca să putem spune că am învins.

Comments are closed.