Știri

Raed Arafat, primele declarații după incidentul de la Târgu Cărbunești. Cauza celor două decese

În acest moment este cod roșu la spitalul din Târgu Cărbunești. Medicii și toți angajații spitalului, alături de alte spitale din zonă, s-au mobilizat și au acționat rapid pentru a evita o tragedie. Autoritățile au intervenit și ele, printre care și Raed Arafat, care a făcut primele declarații despre incident.

Raed Arafat, declarații oficiale

Pacienții și medicii de la spitalul suport COVID-19 din Târgu Cărbunești, în această dimineață, se confruntă cu o situație critică. Peste 150 de pacienți infectați se aflau internați în momentul în care s-a produs incidentul, iar cel puțin 80-90 dintre ei aveau nevoie de oxigen, unii fiind chiar în stare gravă.

Ministerul Sănătății a anunțat deja că știe despre ce este vorba și reprezentanții deja au intervenit, iar Raed Arafat, șeful DSU, este printre primii care a făcut declarații. Astfel, oficialul a precizat că nu știe motivele defecțiunii, dar se bazează pe faptul că firma răspunzătoare va acționa rapid.

Șeful DSU a explicat că medicii și toate echipele de salvare au reacționat rapid și au evitat o tragedie, pentru că situația putea fi una mult mai gravă. Spitalul a fost deja alimentat cu butelii temporare, alte unități medicale au preluat din pacienți, ceea ce înseamnă că lucrurile sunt sub control, cel puțin în acest moment.

“Este o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen. Ne așteptăm ca firma să acționeze rapid. Nu știu motivele defecțiunii. Județul a reacționat foarte bine. Au fost mobilizate resurse foarte bune. În județ s-au trimis 5 ambulanțe SMUURD, patru de la ambulanță și una de multiple victime. Plus au fost trimise butelii de oxigen, care să poată fi folosite temporar, până la remedierea situației. Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat. La acest moment au reacționat foarte bine și s-au mobilizat”, spune șeful DSU.

Arafat susține că această situație nu ar fi putut fi evitată, pentru că nu depinde de nimeni când se defectează oxigenul, având în vedere că instalația era una nouă, fuseseră făcute revizii recent. În prezent, s-a deschis o anchetă care va stabili cauzele exacte ale acestui incident.

De ce au murit cei doi pacienți

Cât despre cei doi pacienți decedați chiar în această dimineață, Florin Chisim, purtător de cuvânt al ISU Gorj, susține că aceștia erau într-o stare extrem de gravă, pe secția de ATI.

Moartea lor nu poate fi pusă pe seama incidentului de la spital, pentru că niciunul dintre pacienții internați acolo nu ar fi rămas fără oxigen și situația ar fi fost sub control.

“Avem 2 persoane decedate! Vorbim despre două persoane în stare foarte grava internate pe secția ATI. Din informatiile transmise de catre reprezentantii spitalului, pacienții nu au ramas niciun moment fără oxigen. O sa se stabilească, cu siguranta, ulterior daca decesele au legatura cu defecțiunea” a declarat Florin Chisim purtator de cuvânt al ISU Gorj.

Comments are closed.