Știri

Raluca Turcan anunță modificări la contractul individual de muncă! Are legătură cu pilonul II de pensii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut precizări legate de pilonul II de pensii. Oficialul a precizat, printr-o postare pe Facebook, că pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în continuarea pensiei de stat.

Pilonul II de pensii este obligatoriu

Ministrul Raluca Turcan a precizat că a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului, și anume să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem, a precizat Raluca Turcan.

Raluca Turcan spune că orice angajat din România contribuie la pilonul II de pensii și că important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți în timpul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.

Ce este Pilonul II de pensii

PILONUL II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii) este asigurarea unei pensii private, care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii de către companii private specializate, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.

Corectitudinea angajatorilor este de maximă importanţă pentru buna funcţionare a sistemului de pensii private – pensii obligatorii şi pensii facultative. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să depună la timp declaraţiile privind contribuţiile angajaţilor pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).

Comments are closed.