Știri

Raluca Turcan, despre vacanța de 1 iunie. Zile libere pentru profesori și elevi

În doar câteva zile vine 1 iunie, zi liberă pentru toată lumea. Având în vedere că această mare sărbătoare urmează după weekend, toți se așteaptă să aibă parte de o  vacanță prelungită cu această ocazie. Raluca Turcan a explicat cum stau, de fapt, lucrurile și ce discuții au avut loc în acest sens.

Vacanța de 1 iunie

Ziua de 1 iunie pică anul acesta marți, motiv pentru care oamenii se gândesc tot mai des la o vacanță prelungită cu această ocazie. Astfel, toți românii și-ar dori să aibă liber atât weekend-ul, cât și ziua de luni dintre weekend și sărbătoare.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre ziua liberă care se apropie și a precizat că, deocamdată, nu se pune problema realizării unei ”punți”, astfel încât elevii și profesorii să beneficieze de o minivacanță la începutul lunii iunie. Ministrul a spus clar că, personal, nu este de acord cu o astfel de decizie și nici nu va susține dacă se va pune problema în acest mod. Totuși, dacă se va stabili o vacanță de scurtă durată, a declarat că se va conforma.

”Din punctul meu de vedere, nu va exista o punte. România este una dintre cele 3 state europene în care zilele de școală sunt în număr mic. Vorbim în jur de 165 de zile, la fel ca Malta și Albania.”, a declarat Raluca Turcan.

O vacanță nu ar fi tocmai binevenită, având în vedere că educația a fost afectată mult din cauza pandemiei de coronavirus și pierderile sunt foarte mari, de când cursurile s-au desfășurat mai mult online.

Zile libere 2021

Ca în fiecare an, și în 2021 angajații primesc mai multe zile libere. Unele sărbători considerate liber legal au trecut, dar ne mai așteaptă și altele.

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie -Vinerea Mare,
2 -3 mai – Paște ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Cei care nu vor primi liber de 1 iunie vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu. Sunt anumiți angajați care nu pot primi liber în anumite zile, motiv pentru care vor fi răsplătiți ulterior.

Comments are closed.