Știri

Raluca Turcan vine în sprijinul românilor din diaspora și cei care vor să muncească în străinătate

Raluca Turcan a anunțat astăzi că România își dorește ca cetățenii săi să fie bine informați cu privire la condițiile de muncă și drepturile pe care le au în orice țară din Uniunea Europeană.

Măsurile luate de Ministerul Muncii vin în contextul în care mulți români s-au dus la muncă în străinătate, iar când au ajuns acolo condițiile promise erau deplorabile și românii erau tratați ca niște sclavi.

De asemenea în urma unui studiu, Raluca Turcan, a constatat că românii din Diaspora nu-și cunosc bine drepturile indiferent de țara în care lucrează și acest lucru este extrem de periculos.

Românii au senzația că dacă se află în altă țară fața de cea a noastră nu au parte de protecția legilor locale, mai ales că angajatorii nu le aduc la cunoștință drepturile.

56,5% din românii care lucrează în străinătate nu știu că se pot adresa autorităților de supraveghere muncii. Cum ar fi în România Inspectoratul Teritorial de Muncă, cunoscut ca ITM unde în mod anonim orice angajat poate face o plângere.

Vezi și: Locuri de muncă România: ce caută candidații la angajare

Tocmai pentru a evita disfuncționalitățile din anii trecuți, la reluarea activităților sezoniere în țările europene, am demarat deja împreună cu Inspecția Muncii o campanie de informare cu privire la modul de recrutare, la condițiile de lucru și la drepturile pe care le au românii care lucrează în străinătate.

Toate aceste informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului Muncii: ACCESATI PAGINA DEDICATĂ.

Vom încheia protocoale cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Transporturilor pentru a asigura accesul la informații nu doar online, ci și în zonele de tranzit – gări, aeroporturi, puncte de trecere a frontierei.

I-am îndemnat pe atașații de muncă să transmită constant informări cu privire la modul în care sunt respectate drepturile lucrătorilor români din țările în care activează, dar și la eventualele schimbări de legislație a muncii, pentru a-i putea informa în timp util pe cei care lucrează în țările respective“, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.