Media

Războiul artiștilor: de ce au ajuns Gabi Luncă și Loredana Groza în instanță

Gabi Luncă este una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică lăutărească din țara noastră care, deși s-a retras de mult timp din activitate, a rămas ca o legendă pentru românii care i-au iubit muzica. Celebra artistă a fost apreciată mult și de Loredana Groza, care a dovedit că-i iubește piesele prin faptul că a ales să le cânte la rândul ei, însă regina muzicii lăutărești nu a fost atât de încântată, astfel încât au ajuns în instanță.

Gabi Luncă a dat-o în judecată pe Loredana Groza

Loredana Groza a obișnuit, de-a lungul anilor, să cânte melodii vechi din folclor, ale unor artiști consacrați, încercând să le aducă în actualitate așa cum știe ea mai bine și chiar i-a ieșit, pentru că fanii au fost încântați. Niciodată nu s-a lovit de vreo situație neplăcută, în care să fie acuzată de furt, până la un moment dat, când Gabi Luncă a reacționat.

În urmă cu mai mulți ani, regina muzicii lăutărești a acuzat-o pe Loredana Groza că i-ar fi preluat piesa „Cip-Cirip“ şi a inclus-o pe albumul ei „Agurida“ (2001) sub numele de „Într-o zi la poarta mea“, fără ca măcar să îi ceară permisiunea. La acele vremuri, fiica artistei Gabi Luncă declara că mama sa nu vrea să îi facă rău Loredanei Groza și nici nu are pretenții de vreo sumă mare, însă vrea să-i dea o lecție pentru faptul că nu respectă munca altora.

„Mama nu vrea sume mari de bani. Nu o intersează acest aspect. Ea nu vrea să le ia pâinea de la gură, nici Loredanei, nici altora.

În zilele următoare, şi alţi artişti vor avea procese. Era fumos din partea acestor solişti să-i dea doar un telefon ca să o roage să-i lase să-i cânte piesele şi totul se rezolva. Zilnic, mama primeşte telefoane de la diverşi cântăreţi din toată ţara, care-i cer acest lucru. Unii însă au uitat să o facă!”, a declarat Rebeca Onoriu, fiica artistei.

Lori a câștigat procesul

Gabi Luncă a dat-o în judecată pe Loredana din cauza faptului că aceasta i-ar fi furat munca, cerând o despăgubire de 50.000 de euro, deși a spus că nu vrea sume mari. Loredana a fost afectată de decizia artistei Gabi Luncă, mai ales după ce a aflat de la Asociaţia pentru Drepturile de Autor că piesa nu are un autor înregistrat şi că face parte din folclorul sârbesc.

Decizia a fost definitivă, iar Gabi Luncă era obligată de instanţă atunci să-i plătească Loredanei atât cheltuielile de judecată din instanţa de fond, cât şi cele din recurs, suma totală ridicându-se la 102.000 lei (aproximativ 22.000 euro).

Relația lor nu s-a schimbat între timp. Cele două au urcat pe aceeași scenă în august 2019, în Piaţa Sfatului din Braşov, însă s-au evitat compet în culise, semn că nu au îngropat securea.

Cum se simte Gabi Luncă

Gabi Luncă trece prin clipe grele în acest moment. Marea interpretă de muzică lăutărească este internată și acum din cauza coronavirusului și starea ei este una destul de gravă, însă medicii îi dau șanse mari de recuperare. În acest moment, artista nu este intubată, însă respiră cu ajutorul unui plămân artificial de aproximativ o săptămână, iar familia ei se roagă permanent pentru a o vedea din nou bine.

Comments are closed.