Știri

Reacția lui Klaus Iohannis după tragedia de la ATI Constanța. Șeful statului a fost vehement

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vehement după ce a aflat despre tragedia de la secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde 7 oameni și-au pierdut viața. Șeful statului s-a declarat îngrozit de ceea ce s-a întâmplat astăzi acolo și a spus că statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii.

7 morți în Spitalul de la Constanța

După ce anterior șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a anunțat că sunt nouă persoane decedate, procurorul care se ocupă de caz a anunțat că ar fi de fapt șapte pacienți care și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. De asemenea, și ministrul Internelor, Lucian Bode, a anunțat că sunt șapte persoane care au murit.

„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților. Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu. (…) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum. Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Reacția lui Klaus Iohannis după tragedia de la ATI Constanța

Cum era de așteptat, șeful statului a oferit declarații în urma incendiului de la Constanța. În primul rând, Iohannis a transmis condoleanțe familiilor pacienților care au decedat, apoi a spus că este o zi neagră și că statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii.

Iohannis a declarat că este îngrozit de ceea ce s-a întâmplat vineri dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Președintele a spus că este vorba despre o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc.

Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele le-a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată să facă față acestor momente extrem de dureroase. În același timp, Iohannis a vorbit și despre personalul medical și despre pacienții care au fost scoși din calea flăcărilor, dorindu-le însănătoșire grabnică.

Iohannis cere măsuri pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete

Șeful statului a anunțat că le-a cerut premierului Florin Cîțu și Ministrului Sănătății, să ia toate măsurile pentru a preveni ca un alt incendiu să se întâmple în spitalele din țară.

Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă, de aceea, Iohannis spune că pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil.

Reamintim că nouă oameni și-au pierdut viața în incendiul care a izbucnit vineri, 1 octombrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Toți pacienții au fost evacuați și transportați la alte trei unități spitalicești din zonă.

Citește și: Cine este Stela Halichidis managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța

Autoritățile au activat planul alb de intervenție, care prevede evacuarea celor din UPU, precum și a tuturor pacienților și a cadrelor medicale, iar pompierii au activat planul roșu de intervenție.

Comments are closed.