Știri

Reacția României după exploziile din Transnistria. Se face apel la reținere și prudență

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat printr-un comunicat de presă ca urmare a incidentelor din Transnistria unde marți, 26 aprilie 2022, au avut loc mai multe explozii. MAE spune că este necesară abordarea cu reținere și prudență a acestei situații.

Reacția MAE după exploziile din regiunea Transnistria

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. MAE român spune că în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări.

Prin intermediul acestui comunicat, autoritățile române și-au exprimat sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, dar și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat.

Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene.

Reacția MAE român vine ca urmare a incidentelor care au avut loc în Transnistria în cursul zilei de marți, 26 aprilie 2022. Este vorba despre mai multe explozii care au produs panică în rândul populației.

Citește și: Panică în Transnistria: S-au format cozi de mașini la ieșirea din regiune. Anunțul SIS

Premierul României și liderul PSD au plecat la Kiev

Premierul Nicolae Ciucă și liderul Partidului Social Democrat s-au aflat marți, într-o vizită oficială în Ucraina. Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și premierul României, Nicolae Ciucă au mers în Irpin și Borodianka, două dintre localitățile cele mai afectate de război.

În cadrul întâlnirii dintre oficialii români și cei ucrainieni s-a vorbit despre rolul țării noastre în procesul de reconstrucție al Ucrainei după ce războiul se va fi încheiat. Precizăm faptul că în cea de 62-a zi de război, Rusia refuză negocieri de pace în Mariupol.

Comments are closed.