Știri

Reguli noi de Paște! Ce trebuie să facă românii la slujba de Înviere

Pandemia continuă să provoace probleme. Situația este în continuare una extrem de dificilă, dar autoritățile au căutat modalități pentru a mulțumi pe toată lumea în preajma sărbătorilor de Paște. Spre deosebire de anul trecut, românii vor putea merge la slujba de Înviere anul acesta, dar vor fi nevoiți să respecte mai multe măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Restricții de Paște

Toți credincioșii știu deja că pot participa la slujba de Înviere și nu vor fi amendați dacă circulă noaptea, având în vedere că restricțiile au fost ridicate. Între timp, autoritățile intervin pentru a-i informa pe români și pentru a se asigura că toți știu ce au de făcut în noaptea de Paște.

Astfel, premierul Florin Cîțu le-a reamintit credincioșilor că vor fi nevoiți să respecte anumite reguli, una principală find distanțarea socială. Astfel, toți cei care participă la slujba de Înviere trebuie să stea departe unul de celălalt, să nu se aglomereze, să poarte corect masca de protecție și să fie atenți la persoanele din jurul lor. Oamenii legii se vor asigura că regulile vor fi respectate.

Premierul a mai explicat că, mai ales în mediul rural, este nevoie de implicarea unor oameni importanți precum primarul sau reprezentanții bisericii pentru a le spori oamenilor încrederea în vaccinare.

“E nevoie de primar și de preot în zonele rurale. Poate doctorul și educatorul, în funcție de comunitate. Și biserica ajută campania, eu așa știu. Voi avea o discuție cu cultele religioase.

Am stabilit că slujba va fi până la 5 dimineața. Trebuie să avem niște reguli pe care trebuie să le respectăm cu toții. Vor fi și de la MAi și de la Ministerul Sănătății. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare”, a spus Florin Cîțu.

Restricții ridicate doar pentru cei care merg la biserică

Amintim că restricțiile vor fi ridicate în noaptea de Înviere pentru toți românii. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că este conștient că sărbătorile de Paște vor strânge mulți oameni, dar forțele de ordine vor ști să gestioneze situația și se vor asigura că românii respectă regulile.

Astfel, ministrul a explicat clar că românii pot circula pe timpul nopții doar pentru a participa la slujba de Înviere. Oamenii legii se vor asigura că traficul nu va fi intens pentru alte motive, ci stric în scop religios, așa cum au stabilit autoritățile de la început.

„Procesiunile religioase din zilele de Paște, cu siguranță, vor strânge un număr mare de credincioși; se vor forma aglomerări, traficul va fi intens, rolul forțelor de ordine fiind să se asigure că oamenii respectă măsurile de protecție sanitară, să vegheze la respectarea legii și să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii și liniștii publice. Prevenția, echilibrul și calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile Ministerului Afacerilor Interne, care se vor afla pe teren în perioada sfintelor sărbători de Paște”, a declarat ministrul de Interne.

Potrivit ministrului de Interne, magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00, iar pe litoral vor fi stabilite reguli stricte, în special în locurile de cazare a turiștilor.

Comments are closed.