Știri

Reguli noi în cimitire! Florile de plastic vor fi interzise

Oamenii obișnuiesc să ducă în cimitir, la mormintele celor dragi, atât flori naturale, cât și artificiale, care rezistă mult mai mult. An de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului, iar populația încă nu a conștientizat acest fap, motiv pentru care autoritățile au decis să interzică depozitarea de astfel de ornamente în cimitire.

Fără flori din plastic la cimitir

După ce ministrul Mediului a atras de mai multe ori atenția asupra pericolului pe care îl prezintă palsticul atât pentru spațiul înconjurător, cât și pentru sănătate, autoritățile locale au început să ia măsuri. Astfel, având în vedere că plasticul este foarte întâlnit în cimitire, pe coroanele celor decedați, s-a decis interzicerea acestora la locurile de veci.

Directorul general al ADP Oradea a anunțat că a demarat deja o campanie în acest sens, pe motiv că plasticul se degradează mult prea greu și nu este un material care aduce beneficii. Astfel, el le recomandă oamenilor să aducă drept imagiu celor dragi, care pleacă dintre noi, doar ornamente de mărimi mici, din flori naturale, care nu poulează și nu afectează cu nimic.

“Am demarat această campanie prin care nu mai dăm voie în cimitir cu coroane din plastic şi sârmă, pentru că plasticul nu se degradează nici în sute de ani, nu pot fi tocate şi reciclate ca şi compost, iar trimiterea tonelor de asemenea deşeuri la deponeul oraşului costă foarte mult. Recomandăm doar coroanele – mai mici – din flori naturale şi materiale vegetale, jerbe sau buchete de flori, acestea fiind, de fapt, un omagiu viu, adevărat, pentru sufletele celor răposaţi”, a declarat directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica.

Directorul a explicat că în Oradea, ca în multe alte localități, au loc multe înmormântări și la unele se adună chiar și sute de coroane din material plastic, ceea ce nu este deloc bine.

Ce semnifică florile

Directorul ADP a observat pe morminte unele coroane cu flori din plastic uriaşe, ”menite să arate sentimentele faţă de cel decedat sau familia acestuia”. Alături de el, și preotul conferenţiar universitar Miron Erdei, doctor în Teologie, a explicat că ne putem arăta regretul și printr-un buchet de flori, pentru că nu contează lauda, cât contează sentimentele adevărate și sincere.

Preotul a explicat că florile simbolizează viața, iubirea, devotamentul, iar verdeața simbolizează viața care este și dincolo. El a mai adăugat că florile de plastic nu au suflet și nu aduc nimic folositor, cu doar o cheltuială din dorința de afirmare, într-un moment în care ar trebui să fim modești.

Comments are closed.