Știri

Reguli noi pe plajă. Ce trebuie să faci atunci când mergi pe litoral

Pandemia continuă să ne dea mari bătăi de cap, dar se pare că viața noastră merge, totuși, pe un făgaș normal. Relaxările din ultima perioadă ne asigură revenirea la activitățile dinainte de pandemie, dar cu respectarea mai multor reguli care să prevină răspândirea virusului. Reguli avem și pe plajele din România, pentru a evita îmbolnăvirea.

Restricții pe plajă

S-a dat startul vacanțelor la mare. După relaxările din ultima perioadă, a început și sezonul turistic, dar condiționat încă de mai multe reguli pentru prevenirea răspândirii virusului. Astfel, Miniștrii Economiei, Sănătății și Mediului, au semnat un ordin comun, prin care se stabilesc noile reguli pentru plaje.

Astfel, autoritățile au decis că toți operatorii economici de pe plaje trebuie să asigure măsuri pentru respectarea unei distanțe de 2 m (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. Se va evita aglomerația și formarea de grupuri prea mari, astfel încât distanțarea să poată fi menținută.

Operatorii economici sau administratorii plajelor trebuie să asigure măsuri de igienizare, de instruire a personalului în contextul specific pandemiei, de monitorizare permanentă a stării de sănătate a lucrătorilor. Administratorii plajelor trebuie să amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă, pentru ca toți turiștii să le poată vedea.

Turiștii se pot distra doar în spații special amenajate

Operatorii economici trebuie să se asigure că echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie. Înainte și după fiecare utilizare, echipamentele de plajă vor fi curățate și dezinfectate cu produse biocide avizate, pentru a preveni răspândirea virusului.

Clienții vor fi serviți direct pe plajă de către angajați și nu vor merge la punctele de servire. Se evită, pe cât posibil, servirea de produse neambalate. Produsele neambalate vor trebui realizate și vândute cu mare atenție. Autoritățile avertizează că vor fi făcute controale în mod constant.

Nu sunt permise activități sportive sau de agreement decât în spații special amenajate cu acest scop. Astfel, un număr limitat de persoane va avea acces în astfel de locuri.

Dacă se constată că într-o localitate este un focar, se suspendă imediat activitatea de pe plajele de acolo.

Nerespectarea măsurilor prevăzute în ordin „atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, în condițiile legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în ordin.

Comments are closed.