Știri Sănătate

Reinfectarea cu covid-19, mai gravă decât prima infectare. Ce arată studiile

În ultima perioadă, au fost efectuate tot mai multe studii referitoare la noul virus al momentului, având în vedere că este ceva nou, despre care nu s-au știut prea multe detalii atunci când a izbucnit pandemia. Unul dintre cele mai recente studii arată că simptomele covid-19 pot fi mult mai grave la reinfectare decât în cazul primei îmbolnăviri.â

Reinfectarea cu covid-19

De la începutul pandemiei au fost efectuate mai multe studii importante în legătură cu virusul chinezesc. Fundația Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare științifică din Brazilia și America Latină, a efectuat un studiu important legat de coronavirus. Rezultatele acestei analize arată că reinfectarea cu Covid-19 ar putea produce simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri.

Conform aceluiași studiu, persoane care au fost infectate cu noul coronavirus și au dezvoltat o formă ușoară a bolii, fără complicații și nevoie de ajutor de la medic, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient. Din acest motiv, posibilitatea de reinfectare este mai mare în cazul acestora, inclusiv cu tulpina pe care au contactat-o inițial, pentru că persoana respctivă „nu şi-a creat o memorie imunitară” și organismul identifică boala ca pe ceva nou.

Specialiștii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lunii martie 2020 – momentul declanşării pandemiei în Brazilia – şi până la sfârşitul anului trecut. În urma testelor, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeaşi variantă. Dacă prima infectare a fost ușoară, cea de-a doua a fost mult mai dură, însă nici de data aceasta nu a fost nevoie de spitalizare.

„Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populaţie care a contractat o formă uşoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate”, a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului.

Specialiștii nu au identificat, însă, cât durează imunitatea la virus după contagiere, dar nu exclud nici măcar posibilitatea chiar și a unei îmbolnăviri pentru a treia oară.

Comments are closed.