Magazin

Rețetă specială din bătrâni pentru lăsatul secului de brânzâ. Cabaniță oltenească cu brânză de oaie

Lăsatul secului de brânză este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Cu ocazia acestei zile se pregătesc o mulțime de preparate gustoase, care mai de care, pe bază de brânză. Una dintre cele mai interesante rețete este una provenită din Oltenia, numită cabaniță, care are un gust special și este tocmai bună pentru masa de 14 martie.

Rețetă de cabaniță oltenească

Lăsata secului de brânză are loc anul acesta la data de 14 martie. Gospodinele se pregătesc din timp de această sărbătoare și se asigură că masa va fi plină de bunătăți în ultima zi înainte de Postul cel Mare de Paște. Există o mulțime preparate care pot fi gătite în această zi, cu care se atragi atenția oaspeților și să-i faci fericiți pe toți membrii familiei.

Cabanița oltenească este una dintre cele mai interesante preparate ce pot fi servite cu ocazia lăsatului de sec de brânză. Dacă în majoritatea regiunilor din țară se folosește foietaj pentru prepararea unei plăcinte sau foile clasice, la olteni, rețeta este cu totul altfel și extrem de specială. Poate fi servită în orice perioadă, nu decât la ocazii speciale, pentru că atrage atenția oricărui invitat.

Ingrediente cabaniță

  • 10 ouă
  • 300 g zahăr
  • 500 g brânză de oaie veche
  • 100 ml ulei
  • 300 ml lapte
  • coaja de la o lămâie
  • sare
  • un bob de drojdie (cât o nucă)

Mod de preparare cabaniță oltenească

Pe cât este de gustoasă, pe atât de repede și ușor se pregătește cabanița oltenească. Pentru început, se separă albușul de gălbenuș. Mai apoi, se bate gălbenușul cu zahăr, până când cele două ingrediente se omogenizează bine. Se bat cele 10 albușuri până când devin spumă, apoi se adaugă peste gălbenușurile cu zahăr.

Brânza se dă la răzătoare sau se rupe în bucăți mici, după preferințe, apoi se adaugă în compoziția obținută anterior șiamestecă bine. Adăugăm apoi uleiul, laptele ăn care am topit în prealabil drojdia, sarea și, în final, coaja de lămâie.

Se pune în tavă sau forme de chec și se lasă la dospit până când are o formă perfectă. Se coace în cuptor preîncălzit la 180 de grade și se verifică cu ajutorul scobitorii. Cabanița oltenească poate fi servită rece sau caldă, gustul este la fel de delicios!

Comments are closed.