Știri

Revine canicula peste România! Atenționări ANM cod galben și cod portocaliu, zone vizate

Un nou val de caniculă peste România. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi alerte de vreme extremă, cod galben și cod portocaliu care vizează mai bine de jumătate din țară. Se anunță temperaturi care vor urca până la 40 de grade Celsius.

Cod galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță temperaturi de 40 de grade Celsius. Codul galben este valabil în zilele de 19 și 20 august și vizează val de caniculă și disconfort termic ridicat. Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei.

Revine canicula peste România! Atenționări ANM cod galben și cod portocaliu, zone vizate

Potrivit meteorologilor, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade. În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Cod portocaliu: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat

Vineri, 19 august, în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Potrivit prognozei ANM, se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Ploi și vijelii de sâmbătă până luni, 20-22 august 2022

Pe 20 august, la orele 12.00 intră în vigoare o atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. Atenționarea rămâne valabilă până luni, 22 august 2022, la ora 10.00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Prognoză Specială pentru București 19 -22 august 2022

Meteorologii anunță că disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 32…36 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara și noaptea zilei de duminică (21/22 august), când probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului) va fi în creștere.

Comments are closed.