Știri externe

Roman Abramovich și alți oficiali ucraineni ar fi fost otrăviți la negocierile Rusia – Ucraina! Care ar fi noul scenariu

Rusul Roman Abramovich (55 de ani), patronul clubului Chelsea, a avut simptome asemănătoare otrăvirii după ce a participat la începutul lunii martie la negocierile pentru pace, între Rusia și Ucraina. 

Oligarhul rus, care în trecut era un apropiat al lui Vladimir Putin, a făcut parte din echipa de negociatori care a discutat o posibilă pace între Rusia și Ucraina, țări aflate în război. A făcut de mai multe ori naveta între Moscova, Kiev și Istanbul. 

Pe când se afla la Kiev, patronul lui Chelsea și alți membri din delegația Ucrainei au suferit simptome specifice otrăvirii, anunță The Wall Street Journal. Cei trei s-ar fi cazat pe 3 martie într-un apartament din Kiev, iar acolo s-ar fi simțit rău, în ceea ce unii experți consideră că ar fi simptomele unui atac cu un agent chimic. 

Roman Abramovich ar fi fost otrăvit: „A orbit pentru câteva ore și a fost spitalizat”

Printre simptomele avute de Abramovich se numără ochi roșii și exfolierea pielii pe mâini și față. Într-o completare, Daily Mail raportează că Abramovich a avut probleme temporare serioase. Acesta și-ar fi pierdut vederea timp de câteva ore, fiind spitalizat de urgență în Turcia, acolo unde a fost pentru a negocia pacea între Rusia și Ucraina.

Potrivit informațiilor, starea lui Abramovich și a membrilor delegației ucrainene este acum bună, aceștia fiind complet recuperați. De altfel, rusul a fost văzut pe 14 martie într-un aeroport și ar fi în continuare implicat în obținerea unei soluții pentru pacea în războiul declanșat de Vladimir Putin.

Experții care au investigat incidentul susțin că este dificil să determine cu exactitate modul în care aceștia ar fi fost otrăviți, existând mai posibilități în acest moment. Simptomele ar fi putut apărea după expunerea la un agent chimic sau biologic sau după un atac cu radiații electromagnetice, conform Daily Star. Conform BBC, cei otrăviți ar fi mâncat doar ciocolată și ar fi băut apă, înainte să se simtă rău. 

Agentul lui Abramovich a recunoscut că patronul lui Chelsea a avut simptome similare cu otrăvirea, însă a refuzat să speculeze a cui a fost vina. 

Cine l-ar fi otrăvit pe Roman Abramovich?

WSJ raportează, pe surse, că părțile ar da vina ar fi o facțiune din politica rusească, care ar vrea ca negocierile să eșueze și războiul să continue.

Totuși, un oficial american din serviciul secret ar fi spus pentru Reuters că afecțiunile de care au suferit Abramovich și negociatorii ucraineni ar fi din „cauze de mediu înconjurător”, nu din cauza unei otrăviri, însă a refuzat să elaboreze. 

Rusia a mai fost acuzată în trecut de faptul că a mai otrăvit oficiali de rang înalt, inclusiv pe un fost președinte ucrainean, Viktor Yushchenko, și pe Alexei Navalnîi, un opozant al președintelui Putin. Un alt caz celebru este cel al fostului spion rus Alexander Litvinenko, devenit critic al lui Putin, care a murit în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu.

De ce Zelenski i-ar fi cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe rusul Abramovich

Volodomir Zelenski, președintele Ucrainei, a susținut duminică o conferință video în fața mai multor mass-media din Rusia. Acesta susține că mai mulți oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovich, s-au oferit să ajute Ucraina, după invazia dictată de Putin.

„Am primit semnale de la el (n.r. – Roman Abramovich) şi de la alţi câţiva oameni de afaceri, care ne propuneau: «Putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva». Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstruirea ţării după război: «Suntem pregătiţi să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau undeva în Elveţia, ne dorim să ajutăm. Dar ce putem face pentru a nu mai figura pe lista sancţiunilor?».

Anumite persoane nu vor să îşi dea numele şi spun că vor să ajute armata ucraineană, fiind în acelaşi timp cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Ucraina este pregătită să le asigure siguranţa, să le ofere de lucru şi să permită afacerii lor să continue. Vorbesc în mod specific despre sancţiunile din statul nostru. Putem discuta despre schimbarea cetăţeniei acestor persoane”, a spus Volodomir Zelenski, potrivit AFP.

Vorbesc în mod specific despre sancţiunile din statul nostru. Putem discuta despre schimbarea cetăţeniei acestor persoane”, a spus Volodomir Zelenski, potrivit AFP.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.