Știri

Românii vizați de atacuri cibernetice. Cine sunt cei mai vulnerabili în fața hackerilor

Românii sunt una dintre țintele preferate ale hackerilor, iar România este a doua cea mai țintită țară din lume de hoții cibernetici care au dezvoltat virusul Flubot. Iată ce spun specialiștii despre atacurile cibernetice și despre cei mai vulnerabili români în aceste situații.

Val de atacuri cibernetice în România. La ce să fim atenți

Potrivit experților de la Bitdefender, cei mai vulnerabili sunt utilizatorii de Android care sunt luați la țintă de atacurile cibernetice prin intermediul SMS, dar asta nu înseamnă ci utilizatorii de iOS sunt în siguranță deplină. De asemenea, cele mai mari ținte pentru hackeri sunt Marea Britanie, Germania și România. Hackerii Flubot au dezvoltat o campanie de înșelătorii menite să fure date bancare de pe telefoane, pe Android. O altă variantă folosită de hoții cibernetici este să direcționeze victimele către diverse alte escrocherii, pe iOS. Românii care folosesc Android sunt cea mai mare țintă a hackerilor pentru că pot aduce câștiguri mar atacatorilor.

Detectată şi în luna aprilie în România, cea mai recentă campanie Flubot foloseşte aceleaşi tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunţă un conţinut fals, de obicei, un mesaj vocal. De această dată, mesajele infectate ţintesc mai uniform utilizatorii de Android şi iPhone, însă cei care folosesc Android sunt în continuare ţinta principală pentru că pot aduce câştiguri mai mari atacatorilor, explică specialiștii de la Bitdefender.

Cum ne păcălesc hackerii

În fapt, atacul hackerilor începe cu un sms care include un link infectat. Din curiozitate sau neatenție, victima intră pe linkul respectiv, moment în care li se cere permisiunea de a instala o aplicație necunoscută. În cazul atacului de tip Flubot este vorba despre o instalație falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal.

Principalul obiectiv al atacatorilor este să convingă utilizatorii să instaleze troianul bancar Flubot, iar dacă victima urmează instrucţiunile aplicaţia falsă Voicemail, ce include de fapt ameninţarea Flubot, solicită permisiuni suplimentare pentru a dobândi acces complet la telefon, spun specialiștii în IT.

Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei şi utilizează aplicaţia SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în acelaşi timp date şi trimiţându-le serverului de comandă şi control operat de atacatori.

Partea proastă este că odată instalată, aplicația este dificil de dezinstalat de către utilizator, iar asta pentru că își modifică structura.

Comments are closed.