Știri

S-a dat lege: certificate de naștere anulate! Milioane de români afectați de noile reglementări

O lege nouă în România, aprobată la începutul lunii mai vizează foarte multe persoane care au adus modificări asupra certificatelor de naștere, a celor de căsătorie, sau deces. Este vorba despre cei care, din dorința de a le păstra într-o stare bună, le-au plastifiat. Potrivit noilor reglementări în vigoare, aceste documente au devenit nule.

Plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces – interzisă

Noua lege a intrat în vigoare la data de 2 mai 2022, după ce a fost promulgată de șeful statului, președintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor reglementări în vigoare, plastifierea certificatelor de naștere, de căsătorie sau deces este interzisă, iar documentele care sunt plastifiate pot fi declarate nule de către ofițerii de Stare Civilă sau funcționarii de la Evidența Populației. Astfel, românii sunt nevoiți să renunțe la plastifierea acestor documente, dacă vor să e folosească în continuare fără probleme.

Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule, se arată în actul normativ.

Nulitatea se constată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României.

Legea nr. 105/2022 modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă și stabilește clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă.

Plastifierea reprezintă acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.

Copiii nu pot primi, la naștere, mai mult de trei prenume

În cadrul aceleiași legi, autoritățile au stabilit că prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte. În situația în care părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.

Legea spune că în lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere.

Comments are closed.