Știri

S-a dat ordonanță de urgență! Document obligatoriu la intrarea în țară. Amenzile sunt uriașe

Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a stabilit că orice intră în România are nevoie, în mod obligatoriu, de un document pe care trebuie să-l completeze în format electronic, dar și fizic. Ministrul Sănătății a făcut mai multe precizări pe acest subiect.

Document obligatoriu la intrarea în țară

Formularul de călătorie devine obligatoriu în România, iar cine nu se conformează cu noile măsuri riscă amenzi usturătoare. Ministrul Sănătății a anunțat că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri.

Este vorba despre un document obligatoriu deja în mai multe state din cadrul Uniunii Europene. Începând din 20 decembrie 2021, va fi valabil și în România, iar toți cei care intră în țară trebuie să îl prezinte.

Nu împiedică în vreun fel circulația, din contra, ne ajută sa localizăm rapid contacții unei persoane infectate, și DSP-urile să poată face anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun, de testare sau izolare, după caz, a precizat Alexandru Rafila.

Tot Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că românii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de a intra în țară și că certificatul de localizare nu le va produce niciun fel de complicație.

Cei care nu reușesc să-l completeze așa cum prevede legea vor fi lăsați să meargă acasă, însă trebuie neapărat să-l completeze în maxim 24 de ore, în caz contrar DSP va dispune sancțiunea.

Amenzi usturătoare pentru românii care nu prezintă certificatul de localizare

Autoritățile au stabilit și un set de sancțiuni pentru cei care nu se vor conforma legii și nu vor completa în timp util certificatul de localizare pe care să îl prezinte la intrarea în țară.

Amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Este important de precizat că formularul de localizare al pasagerilor, prescurtat FLP, va trebui completat de toate persoanele care intră în România, începând cu data de 20 decembrie 2021.

Cei care vor intră în țară trebuie să îl completeze electronic, pentru a se putea procesa automatizat. FLP va putea fi completat și după intrarea în țară, în maxim 24 de ore.

Formularul va fi verificat în aeroporturi și vămi de către polițiștii de frontieră. Pentru cei care călătoresc în familie, formularul poate fi completat de un singur membru, adult.

Comments are closed.