Media

S-a stins din viață artistul și realizatorul Gheorghe Palcu. Doliu la TVR

Este o zi tristă pentru Televiziunea Română și pentru lumea artistică din România. S-a stins din viață Gheorghe Palcu, interpret de muzică populară și realizator de emisiuni la TVR și Radio România. Gheorghe Palcu a lăsat în urmă o carieră remarcabilă. A fost realizator de emisiuni folclorice la Radio România și Televiziunea Română, etnomuzicolog, interpret de muzică populară şi romanţe.

A murit interpretul de muzică populară și realizatorul Gheorghe Palcu

Gheorghe Palcu a fost realizator la Radio România și TVR, dar și un cunoscut interpret de muzică populară. Din nefericire, acesta a încetat din viață în cursul zilei de marți, 28 septembrie 2021.

Palcu a lucrat ca realizator la Departamentul Folclor în cadrul Redacției Muzicale în SRR. Ulterior a fost realizator la Radio Vacanta și realizator la TVR.

Gheorghe Palcu s-a născut în comuna Band din județul Mureș pe 29 noiembrie 1942, și a urmat cursurile Școlii populare de Artă – Secțiile canto și mandolină. Mai apoi, în perioada 1964-1969, a făcut Conservatorul Ciprian Porumbescu din București – Secția pedagogie, dirijat, compoziție.

A fost un mare iubitor al folclorului, și a realizat, de-a lungul timpului, culegeri de folclor în Bucovina, Maramureș, Bihor, nordul Olteniei și în Câmpia Transilvană, în care se regăsesc piese din repertoriul tradițional de cântece și jocuri, precum și din cel al marilor sărbători de peste an.

Gheorghe Palcu – membru al Academiei Româno-Americane de Arte

În afară de amprenta sa din radio și televiziune, Gheorghe Palcu a fost membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. De-a lungul carierei sale, artistul a primit numeroase premii și distincții prin care i s-au recunoscut meritele.

A fost un cunoscut interpret de muzică populară şi romanţe, primind medalie de aur pentru interpretare, în 1970, în Italia, și medaliat la Festivalul de romanţe Crizantema de aur.

Gheorghe Palcu a înregistrat cinci CD-uri cu muzică populară, două CD-uri cu romanţe, și a scris și o carte. În calitate de interpret de muzică populară, el a participat la numeroase turnee în străinătate.

A desfășurat o activitate intensă în cadrul Radiodifuziunii și Televiziunii Române ca redactor și realizator de emisiuni în perioada 1970 – 2006.

Comments are closed.