Știri

UPDATE/Certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat

Update/ Certificatul verde la locul de muncă a fost respins în Senat. PSD și AUR au votat împotrivă. Legea urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Inițiativa a fost votată de 67 de senatori, iar pentru a trece, ar fi fost nevoie de doar încă 2 voturi.

Știrea inițială. După creșterea radicală a numărului de infectări noi și decese, autoritățile au decis introducerea mai multor restricții noi. Certificatul verde a devenit unul dintre cele mai importante documente ale momentului. Mai mult, se pare că este tot mai aproape să fie impus și la locurile de muncă de la stat.

Certificat verde la muncă

Certificatul verde este documentul care atestă că ne-am vaccinat, că nu avem covid sau că am fost deja infectați cu covid-19. Acesta a devenit obligatoriu de luni, 25 octombrie, la restaurante, la hotel, în orice instituție cu peste 50 de angajați, la mall-uri și alte magazine. precum și pentru deplasarea după ora 22.00.

Inițial, autoritățile au precizat că nu pot impune angajaților să îl prezinte, decât clienților care merg într-o instituție, dar se pare că lucrurile s-au schimbat repede. Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital COVID pentru angajații la stat.

Şedinţele celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, însă acestea au fost întrerupte de parlamentari de la AUR care susțineau că lucrările sunt ținute secrete și se ascund o mulțime de detalii importante. Ulterior, ședinţa a fost reluată și au putut participa fizic senatori PNL, USR şi UDMR, precum și AUR, care la început au fost extrem de temători.

În acest context, miercuri se va decide dacă certificatul verde devine obligatoriu pentru toți angajații la stat. Dacă va trece și de votul de mercuri, angajații vor trebui să prezinte un test negativ sau dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Ce angajați vor fi obligați să aibă certificat

Măsura care ar urma să fie aprobată se va impune autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educaţia, sănătatea, dar şi Parlamentul, unde sunt o mulțime de angajați, fiind domenii importante. Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

Comments are closed.